Srednje škole u BiH: Školovanje prekinulo čak 1.330 učenika

Stotine učenika osnovnih i srednjih škola u BiH, iz različitih razloga, godišnje napusti školske klupe, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.
Kako smo uspjeli saznati u bh. školama, najčešći razlozi napuštanja škole su udaja, selidba, nesređena porodična situacija i bolest, ali ponajviše teška materijalna situacija roditelja. Tako nam podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je u toku školske 2010/2011. godine bh. osnovne škole napustilo 115 đaka, od čega 44 učenice. Isti podaci, samo za srednje škole, pokazuju da je u toj školskoj godini školovanje prekinulo čak 1.330 učenika, od kojih 476 djevojaka.

Sociolozi smatraju da su ovi podaci vrlo obeshrabrujući imajući u vidu da toliki broj učenika školovanje napusti u jednoj školskoj godini. Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, rekao je da je prema njihovim iskustvima, ipak, najčešći razlog napuštanja školovanja socijalne prirode.

‘To znači da su roditelji, koji su u teškoj ekonomskoj situaciju i sa više djece, u nemogućnosti da podmire obaveze za školovanje, pogotovo u srednjim školama, gdje nema onog našeg cilja da je obrazovanje besplatno i dostupno za sve”, rekao je Hadžić. On je dodao da je za Sindikat alarmantno svako napuštanje školovanja, bilo da je u pitanju samo jedno dijete, te uputio kritiku svim nivoima vlasti što se ne fokusiraju na taj problem i omoguće da obrazovanje bude besplatno i dostupno svima. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da je u prošloj školskoj godini 405 učenika napustilo srednju školu, što je 0,80 odsto od ukupnog broja učenika.

Istakli su da nastoje, u saradnji sa nadležnim institucijama, kroz razne programe pomoći svim onim učenicima koji zbog teške materijalne situacije ili nekog drugog razloga napuštaju školu.

“Prema podacima iz 2010/2011. godine, u 25 opština RS u 36 osnovnih škola nastavu nije pohađalo 106 učenika, od čega je najviše djece romske populacije. Tako 47 učenika romske populacije nije redovno pohađalo nastavu, kao ni 31 dijete sa smetnjama u psihofizičkom razvoju”, navedeno je iz Ministarstva. Dodali su da je zakonski propisano da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno za svu djecu od šest do 15 godina.

“Propisana je i kazna od 100 do 500 KM za roditelje koji ne upišu dijete u osnovnu školu ili ako dijete neopravdano izostaje iz škole”, rekli su u Ministarstvu i dodali da osnovnu školu najčešće napuštaju djeca romske populacije, a da nisu rijetki slučajevi da djeca otputuju u toku školske godine, te da se pred kraj vrate u školu.

(nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close