Sredinom mjeseca osniva se fond zemalja Z. Balkana vrijedan 180.000 eura

Sredinom ovog mjeseca u Ohridu planirano je potpisivanje sporazuma od osnivanju fonda zemalja Zapadnoga Balkana čiji prioritetni zadatak će biti financiranje ključnih infrastrukturnih i energetskih regionalnih projekata, koji su ranije najavljeni u okviru novog pristupa EU prema Zapadnom Balkanu.

Predložena godišnja kontribucija po budućim članicama fonda zemalja Zapadnoga Balkana iznosila bi 30.000 eura tako da bi ukupna vrijednost fonda bila 180.000 eura.

”Sve zemlje Zapadnog Balkana zauzele su pozitivan stav o pristupanju fondu jer je on zamišljen kao financijski podržavatelj integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU uz očekivanja da, nakon što i posljednja zemlja regije pristupi EU, bude rasformiran”, kaže za ekapija.ba Nebojša Regoje, načelnik ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Navodi da je cilj ovog fonda promicati aktivnosti od značaja za razvoj zemalja u regiji, poticati veću uključenost nevladinih organizacija, unapređenje međugranične suradnje, know-how transfera, a poseban značaj bi trebalo posvetiti kulturi i obrazovanju, mobilnosti ljudi (naročito mladih) i poduzetništvu.

Fond će imati status međunarodne financijske organizacije sa sjedištem u Tirani. Članice fonda trebaju biti: Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Republika Makedonija i Republika Srbija, kazali su nam iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vijeće ministara je na svojoj zadnjoj sjednici utvrdio Prijedlog za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o osnivanju ovog fonda, a očekuje se još odluka Predsjedništva BiH o pristupanju naše zemlje fondu zemalja Zapadnoga Balkana.

‘Budući depozitar pomenutih sporazuma, Republika Albanija, planira da već 15.6.2015. godine na marginama sastanka Ministara vanjskih poslova Centralnoeuropske inicijative (CEI) u Ohridu organizira potpisivanje Sporazuma o osnivanju fonda zemalja Zapadnoga Balkana, koji obuhvata i statut fonda”, kazali su iza ekapija.ba iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjetimo, da je na inicijativu članica Višegradske grupe (V4) – Češke Republike, Mađarske, Poljske i Slovačke, odnosno njihovog Fonda (International Visegrad Fund – IVF), održan je  sastanak u Bratislavi 16. i 17.05.2013. godine s predstavnicima zemalja Zapadnoga Balkana, kojom prigodom je pokrenuta inicijativa da se, po uzoru na IVF, formirafFond zemalja Zapadnoga Balkana (Western Balkan Fond – WBF).

D.K.
ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close