Historijski arhiv Sarajevo obilježava Međunarodni dan arhiva

Arhiv Sarajevo ovogodišnji će Međunarodni dan arhiva i Sedmicu arhiva obilježiti programom čija će ciljna grupa biti najmlađi, a to će ujedno biti prilika da se skrene pažnja javnosti na značaj arhiva i memorije u svakoj društvenoj zajednici – ocijenio je danas u Sarajevu direktor Ahiva Sarajevo Sejdalija Gušić.

Na konferenciji za medije naveo je da obilježavanje tog dana također predstavlja i mogućnost da se skrene pažnja organima odlučivanja u svakoj zemlji na njihovu ulogu u ovoj oblasti.

U okviru Sedmice arhiva bit će održane prezentacije, Dani otvorenih vrata, predstavljanje zbirki na orijentalnim jezicima, Zbirke fotografija i razglednica, te Zbirke plakata.

Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva i Sedmice arhiva bit će završeno postavljanjem izložbe “Sarajevski atentat” u Državnom arhivu Zadar.

Sedmica arhiva održava se peti put u ovoj instituciji.

Namjeru da obilježavanje ovog dana Arhiv Sarajeva fokusira na mlade pokazao je i prisustvom na konferenciji za medije učenika OŠ “Zajko Delić” i Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, koji su prethodno nova saznanja o značaju ovih naučnih institucija dobili na radionici “Šta je to arhiv”.

Na Međunarodnom kongresu u Beču 2004. Međunarodno vijeće arhiva ICA (International Council on Archives) usvojilo je rezoluciju kojom se zahtijeva od UNESCO-a da odredi dan koji će se obilježavati kao međunarodni dan arhiva. U konačnici je donesena odluka da se taj dan obilježava 9. juna.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close