Srebrenica: ‚Život nakon smrti’

Njemački list „Süddeutsche Zeitung“ donosi opširan tekst o Srebrebnici kada su u julu 1995. Srbi ubili na hiljade Bošnjaka. Holandski vojnici iz sastava UN-a su dopustili da se to desi. List prenosi priču njih trojice.

„Süddeutsche Zeitung“ u članku pod naslovom „Život nakon smrti“ piše: „Nije baš da holandski vojnik Boudewijn Kok ništa nije uradio. On je zapalio pasoše. Kada je počela selekcija neki muslimani su bacili svoje lične dokumente, jer su smatrali da će ih anonimnost zaštititi od egzekucije. I Kok je to mislio. Skupio je lične dokumente pedeset, šezdeset ljudi i zapalio ih. Nije to bilo ništa veliko, niti je time nešto spriječio. Ali, mislio je, bolje to – nego ama baš ništa ne uraditi.

Kada je sa 20 godina saznao da ide za Srebrenicu, Boudewijn Kok je smatrao da će to biti jedna u nizu avantura. Tada je razmišljao o djevojakama i pivu…Nije imao pojma šta ga čeka. O UN-u je mislio da je to velika, moćna organizacija…11. jula u Srebrenici su bili Srbi, niko ih tom prilikom nije zaustavljao. Kok kaže da nije vidio ubijanja, leševe. Čuo je samo glasine i da se o nečem tiho govori. Vidio je muškarce koji su za razliku od žena odvedeni u drugom pravcu i pomislio da je svrha svega toga da se među njima pronađu ratni zločinci. Ali, možda je sam sebe uvjeravao u to kako ne bi morao da razmišlja o najgorem.

Holandski pripadnici UN-a nisu uspjeli spriječiti pokolj u Srebrenici

Kasnije je shvatio šta se desilo. Bilo je 7.000 možda 8.000 ubijenih. Boudewijn Kok je to saznao kada se vratio kući i sada kada o tome razmišlja glava mu je sagnuta…Sa istinom dolazi osjećaj krivice, koji se ne zadržava dugo. Unutarnji osjećaj mu govori: ne, nisi kriv, uradio si ono što si mogao, to nije bila tvoja greška.

Uvijek se automobilom vraća u Srebrenicu. Sam. 16 sati vožnje svaki put     

Jednom prilikom, kada je Kok izašao na ulicu, čuo je jednog prolaznika koji je drugom govorio: „To je nacista, koji je pomogao Srbima“. Takvo je bilo raspoloženje u zemlji. Pomislio je, ako smo zaista bili tako loši, onda me pustite da odem. Vozio se do željezničke pruge između dva mjesta Hardenberga i Emena i sjeo na šine. Sjedio je tu sat vremena. Ali voz nije stigao.


Ratko Mladić pred Haškim tribunalom

Tri čovjeka i jedan četvrti: Ratko Mladić danas ima 71 godinu. Teško se kreće i djeluje umorno. Nikakve sličnosti sa onim čovjekom koga je Anne Mulder vidio kada su holandski vojnici svojedobno obeshrabreni, iscrpljeni i poniženi napuštali Srebrenicu. Kaže: stajao je tada kao pobjednik, kao šampion. Ali, to je priča u kojoj postoje samo gubitnici. Boudewijn Kok priča da danas radi, ima stalni posao, ali, „film o Srebrenici mu se vraća svakog dana“.

Roger Patelski je svojedobno u jedinici bio prebačen u sanitetsko odjeljenje. Danas, kada bilo gdje na radiju, televiziji čuje riječ Srebrenica u tom trenutku pomisli: „Opet. Ali, to je samo refleks“. Neki od holandskih vojnika se vraćaju u Srebrenicu. Anne Mulder nema hrabrosti da to uradi. On se suočava sa svojom prošlošću u školskim razredima kada priča o onom što je doživio u Srebrenici: „Da li ste pucali?“, često ga pitaju. „Ne, nijednom“. Boudewijn Kok često putuje u Srebrenicu. Prošle godine je išao tri puta, automobilom. 16 sati vožnje. I Roger Patelski želi da tamo ode, ove, naredne, najkasnije 2015. godine. Želi da pokaže ženi i svojoj djeci, ima ih dvoje, gdje je sve to bilo. Potom želi da se uključi u marš mira, koji se svake godine održava između Tuzle i Srebrenice. „Za mene je“, kaže Patelski, „to posljednja mala stvar, koja još nedostaje kako bi ispod svega podvukao crtu“, piše njemački list „Süddeutsche Zeitung“.

Slovenija želi da izbjegne Evropski fond za spašavanje

Protesters take part in a protest against corruption in political class in Ljubljana, Slovenia on April 27, 2013. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC (Photo credit should read Jure Makovec/AFP/Getty Images) 27.04.2013.: Protesti protiv kursa štednje i korupcije u Sloveniji

Novine sa njemačkog govornog područja i dalje pišu o Sloveniji. „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ s tim u vezi donosi tekst o Janezu Janši, koji je i „pored povlačenja sa funkcije premijera ostao predsjednik Slovenske demokratske partije. Janšu su delegati na kongresu SDS-a u proteklu subotu (11.05.) u Celju sedmi put izabrali za predsjedavajućeg stranke. Za njega su glasala 522 kandidata, a 11 ih je bilo protiv. Niko nije predložen za produkandidata. Janša smatra da Slovenija s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju nema nikakvu drugu šansu izuzev one da ostane u eurozoni, da štedi i striktno se pridržava svih pravila.“

Novine „Neue Zürcher Zeitung“ podsjećaju na to da je „slovenska umjereno- lijeva vlada premijerke Alenke Bratušek još prošle nedjelje Evropskoj komisiji predstavila program reformi i štednje, koji bi trebalo da spriječi da se Ljubljana nađe u situaciji da i ona mora zatražiti pomoć iz evropskog fonda za spašavanje. Reformama bi, prije svega, trebale da se saniraju banke, koje su – kako se navodi – glavni uzrok trenutne krize. Ponuđeni program štednje Bruxelles će ispitati do kraja mjeseca maja“, piše list „Neue Zürcher Zeitung“.

Priredio: Senad Tanović

Odg. urednica: Jasmina Rose

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close