Srđan Puhalo: Poslanica poslanicima bogotražiteljima

Da li ćete se pridržavati 10 Božijih zapovjesti ili će odanost lideru, partiji, tajkunima i lični interes i dalje gospodariti vama?

Autor: Srđan Puhalo

Poslanici Republike Srpske,

 

Zašto polažete zakletvu u crkvi, ako smo mi sekularno društvo? Zašto polažete zakletvu u crkvi, kada ste već položili zakletvu u Parlamentu Republike Srpske? Koja je zakletva za vas važnija i koja ima veću težinu? Imajte na umu da je Bog odavno izabrao svog poslanika, a vas je izabrao narod: vjernici, agnostici, ateisti, a vjerovatno i poneki nevjernik (Bošnjak ili Hrvat). Ako dođe sudnji dan svi ćemo odgovarati pred Bogom, a do tada morate da odgovarate ljudima koji su za vas glasali, koji su vas birali i zakonima pred kojima bi trebali biti svi isti.

 

Kada ste već bili u crkvi da li ste jedan drugom oprostili što ste izdajnici, strani plaćenici, papci, lopovi, kriminalci i sve ostalo kako jedni druge “čašćavate” u Parlamentu Republike Srpske, na konferencijama za medije, TV emisijama i novinama.

 

Ako niste, zašto ste se zaklinjali u crkvi?!!

 

Hoćete li biti  bolji, tolerantniji, pošteniji, iskreniji i vredniji samo zato što vas je pop poškropio svetom vodicom?

 

Ako nećete, zašto ste se zaklinjali u crkvi?!!

 

Da li ćete se pridržavati 10 Božijih zapovjesti ili će odanost lideru, partiji, tajkunima i lični interes i dalje gospodariti vama? Hoćete li sutra prijaviti sve nekretnine koje posjedujete vi i vaša porodica, hoće li svi vaši prihodi biti javni i dostuni javnosti? Da li ćete, ako budete imali saznanje, prijaviti svoje partijske kolege za nepotizam, korupciju, partijsko zapošljavanje ili zloupotrebu položaja?

 

Ako nećete, zašto ste se zaklinjali u crkvi?!!

 

Hoćete li otkriti sve masove grobnice u kojima leže nestali hrvatski i bošnjački civili iz proteklog rata? Hoćete li vratiti penziju Havi Tatarević kojoj je neko u ime Republike Srpske ubio šest sinova i muža. Hoćete li u julu otići u Srebrenicu?

 

Ako nećete,  zašto ste se zaklinjali u crkvi?!!

 

Bogotražitelji, nismo vas birali zbog carstva nebeskog, već da bi rješavali probleme zemaljske (posao, plate, zdravstvo, školstvo, natalitet, odlazak mladih ljudi, korupciju i kriminal). Vaša vjera je vaša stvar, a nama danas treba pamet, rad, poštenje i odgovornost.

 

Bogotražitelji, niste tu da bi nas uveli u carstvo nebesko, već u Evropsku uniju. Ne očekujemo od vas da vodu pretvorite u vino, ali očekujemo strane investicije.

 

Neimari naše budućnosti nismo vas birali što ste nam obećavali crkve i manastire, već fabrike, bolnice, škole i puteve. Imajte to na umu. Ako postite to je vaša stvar, ali ne smijete dozvoliti da narod gladuje umjesto vas. Veoma dobro znamo da živimo u “dolini suza” i ne morate nas na svakoj sjednici Narodne skuštine Republike Srpske na to podsjećati. Molite se za sebe, za nas radite.

 

I da, ne može se biti malo vjernik. Vjernik ili jesi ili nisi. Ako ste iskreni hrišćani onda za vas ništa ne znači nečija nacija, boja kože i sl., jer i Sejdić i Finci su vaša braća nastala od čovjeka Adama i čovječice Eve. Naravno, vjerovaćete i da su muškarci superiorniji od žena, jer Eva nastade od rebra Adamovog. Imaćete problem sa evolucijom i vjerovaćete da su ljudi i dinosaurusi živjeli u isto vrijeme. Ali to su već nebitne metafizičke začkoljice.

 

I zapamtite lakše je kamili da prođe kroz iglene uši, nego da poslanik uđe u carstvo Božije, jer tamo ne važe kompenzacioni mandati.

 

Amin

 

 

Frontal.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close