Srđa Popović: Platforma za Kosovo je budalaština!

Ugledni beogradski advokat, legendarni intelektualac, aktivista i borac za ljudska prava Srđa Popović kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da  Platforma za Kosovo koju predlažu vlasti Srbije, a koja predviđa autonomiju sjevera te države po „modelu Republike Srpske“, predstavlja najobičniju budalaštinu.

„Neko je to već prokomentirao, i ja mislim da je to tačno, oni (politički vrh Srbije, op. a.) to zamišljaju kao autonomiju za Albance u Srbiji, a za Srbe na Kosovu. Mislim da je to budalaština i da oni znaju da je to budalaština. I da, eto, samo tako… Ja mislim da će to da se svrši, a zna se kako. Ustvari oni žele da ostave utisak da nešto pokušavaju. To je sve“, kazao je Popović za AA.

Iskreno, tvrdi Popović, Srbija je Kosovo izgubila još prije 20 i više godina, onda „kada su počeli na silu da to tamo rješavaju stvari“.

„Onda je postalo jasno da vi ne možete 2.000 ljudi držati na bajonetima. To je besmisleno“, rekao je on.

Ne može govoriti o tome kako će se u budućnosti tehnički rješavati pitanje Kosova, ali, kako ističe, mnogi znaju konačan ishod.

„To će možda biti neki poduži valcer, koji oni igraju. Ali, svi znaju, i Albanci, i međunarodna zajednica, i Ivica Dačić, svi znaju, kako će se to sve… Neki ustupak moraju i oni da dobiju, jasno, ali u čemu se to sastoji? To u svakom slučaju ne može da bude teritorijalna autonomija sjevera Kosova. Ali, neki ustupak, kažem, moraju da dobiju. Prosto da bi pokazali da su, kao, nešto postigli“, rekao je Popović.

Govoreći o borbi protiv korupcije i kriminala na kojoj se angažirao novi srbijanski vrh, prije svega potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, Popović ističe da je to predstava za javnosti.

„Ali, mislim da će mnogi platiti za to, da se ne varamo. U ovom prvom talasu mnogi mogu da plate. Mislim da će to poslije da odune u neke žalbe, uslovne presude, odlaganja… Tako to ide kod nas. Tako mi se čine.  Kada bi imali idealne institucije, a tu mislim na policiju, tužilaštvo i jednu vladu koja je politički zainteresirana za to, nama bi za trebalo deset godina za rješavanje kriminala i korupcije“, rekao je Popović.

tacno.net-anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close