Srce Sarajeva gruzijskom filmu “U procvatu”

Gruzijski film “U procvatu” (“In bloom”) reditelja Nane Ekvtimishvili i Simona Grosa najbolji je igrani film ovogodišnjeg 19. Sarajevo film festivala, a uručenjem zvaničnih nagrada večeras je zvanično i završen najznačajniji regionalni filmski festival.

(Fena)

Srce Sarajeva uručeno je rediteljima ovog ostvarenja na večerašnjoj svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo, koji su istaknuli da su na ovu nagradu veoma ponosni, posebno jer je riječ o prvom gruzijskom filmu u okviru Takmičarskog programa igranog filma SFF-a.

Srbijanski glumac Bogdan Diklić dobio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca ovogodišnjeg SFF-a u filmu “Obrana i zaštita”, a dvije mlade gruzijske glumice Lika Babluani i Mariam Bokeria Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

– Ovo je nagrada koja se zove tako lijepo. Nije ni zlatno, ni srebrno, već jednostavno srce grada. Zato mi je ova nagrada tako draga – kazao je Bogdan Diklić preuzimajući Srce Sarajeva.

Predsjednik žirija Takmičarskog programa igranog filma, u okviru kojeg se za Srce Sarajeva borilo devet ostvarenja, Danis Tanović, uputio je zahvale cijelom timu Festivala za sav rad i trud.

– Hvala vam što 19 godina radite ovu nemoguću misiju. Hvala što dovodite sve ove ljude u grad i hvala vam za devet najboljih dana u godini – kazao je, između ostalog, Tanović.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio je drugo Počasno Srce Sarajeva izvršnom direktoru Eurimagesa Robertu Olli za doprinos filmskoj industriji.

– Hvala svima, ovo je velika odgovornost i veoma sam emotivan. Ova nagrada dolazi u posebnom trenutku jer sam na sredini svoje karijere i veoma je ohrabrujuća. Osim toga, moje je srce trenutno slomljeno tako da imam potpuno novo – kazao je Olla.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je ostvarenju “Sickfuckpeople” Juryja Rechinskog, koji govori o grupi djece, beskućnika koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo.

Specijalna priznanja u okviru programa za kratki film pripala su ostvarenjima “Čast” i “Rabbitland”.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je rumunskom filmu “Sjena oblaka” Radua Jude.

Nagradu za dokumentarni film koji se bavi ljudskim pravima, u vrijednosti od 3.000 eura, otišla je u ruke Arsena Oremovića za film “U braku sa Švicarcem” zbog toga što, kako stoji u objašnjenju žirija, traži povećanu transparentnost vlada.

Specijalna nagrada žirija za dokumentarni program, koju podržava Al Jazeera Balkans, pripala je grčkom filmu “Čistači”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close