Kultura

Srce, ruke i lopata: On je bio najpoznatiji rudar bivše Juge i simbol radničke klase

O NJEMU je snimljen film, a Zabranjeno pušenje mu je posvetilo pjesmu.

AKO danas među fotkama s roštiljanja na Facebooku vidite poneku poveznicu na pjesmu “Srce, luke i lopata”, znajte da su se vaši Facebook prijatelji na Praznik rada sjetili Alije Sirotanovića, najpoznatijeg radnika u bivšoj Jugoslaviji. Za 15 dana navršit će se 27 godina od njegove smrti, a u srpnju točno 68 godina otkako je oborio svjetski rekord u kopanju ugljena.

Alija Sirotanović čitav je radni vijek proveo u rudniku Breza, a 24. srpnja 1949. godine oborio je rekord Rusa Alekseja Stahanova i u osam sati iskopao čak 152 tone ugljena, 50 više nego što je iskopao Stahanov nekoliko godina ranije.

Urbana legenda kaže da je Sirotanović nakon obaranja rekorda od Josipa Broza Tita kao nagradu zatražio samo veću lopatu. Sirotanović je odlikovan Ordenom junaka socijalističkog rada i postao je simbol radničke klase.

Navodno je čuveni film “Čovjek od mramora” poljskog redatelja Andrzeja Wajde inspiriran upravo Sirotanovićevim likom i djelom, a pjesmom “Srce, ruke i lopata” ovjekovječila ga je skupina “Zabranjeno pušenje”. 1987. godine dobio je najveće moguće priznanje: Njegov lik pojavio se na novčanici od 20.000 dinara, a njegovo ime nosi i ulica u selu Trtorići. Sirotanović je umro u siromaštvu, u 76. godini života.

Index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close