Srbijanski RIK proglasio konačne rezultate izbora

Republička izborna komisija /RIK/ proglasila je večeras konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, prema kojima je koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila 48,35 posto glasova, odnosno 158 mandata u parlamentu.
Prema konačnim rezultatima sa obrađenih svih biračkih mjesta, za koaliciju oko naprednjaka glasalo je 1.736.920 birača.
Koalicija oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 13,49 posto glasova, odnosno 44 mandata.
Lista sa Demokratskom strankom “Za demokratsku Srbiju” osvojila je 6,03 posto glasova, odnosno 19 mandata, a koalicija oko Nove demokratske stranke Borisa Tadića osvojila je 5,70 posto glasova, odnosno 18 mandata.
Šest poslanika u novom sazivu parlamenta imaće Savez vojvođanskih Mađara, tri poslanika Stranka demokratske akcije Sandžaka, dva poslanika imaće Partija za demokratsko djelovanje Rize Halimija.
Ostale stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima nisu prešle cenzus, a među njima su Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija, Ujedinjeni regioni Srbije i Srpska radikalna stranka.
Poslije proglašenja konačnih rezultata teče rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine Srbije.
Republička izborna komisija će mandate dodijeliti po redosljedu na izbornim listama, što je utvrđeno Zakonom o izboru narodnih poslanika.
Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji održani su 16. marta. To su bili deseti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja, a sedmi vanredni.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close