Srbija Srebrenici duguje više od 30 miliona eura za potopljeno zemljište

Da se godinama samo priča u prazno, kada je u pitanju pružanje ruke pomirenja od Srbije prema Bosni i Hercegovini, potvrđuje i činjenica da Srbija, odnosno Hidroelektrane Bajina Bašta duguju Srebrenici više od 30 miliona eura, izjavio je Feni šef kabineta načelnika Opštine Srebrenica Nermin Alivuković

(Fena)

Alivuković je podsjetio da je izgradnjom Hidroelektrane Bajina Bašta, veliki dio zemljišta sa područja opštine Srebrenica potopljen, a do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, hidroelelektrane su uredno plaćale dug za potopljeno zemljište.

“Početkom agresije, to je stalo, nije se nastavilo ni nakon završetka rata, bez obzira na mnoge zahtjeve koje je Opština Srebrenica upitila organima vlasti u državi”, kazao je Alivuković.

Po njegovim riječima taj dug do danas prelazi 30 miliona eura.

“Do sada smo slali dopise Vijeću ministara BiH, Predsjedništvu BiH, Vladi RS i resornim ministarstvima, ali bez odgovora”, kaže Alivuković.

Dodao je da su tokom posjete delegacije Opštine Srebrenica u maju Vladi Republike Srpske dobili obećanje od potpredsjednice Vlade RS-a Srebrenke Golić, ali i od predsjednika RS Milorada Dodika da će na prvoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije, u junu ove godine biti tačka dnevnog reda postizanje dogovora oko nadoknade za potopljeno zemljište.

Alivuković je podsjetio da je sjednica dviju vlada održana, ali i da do sada Opština Srebrenica nije dobila nikave informacije vezane za za naknade za potopljeno zemljište.

“Dvije trećine potopljenog zemljišta je u vlasništvu Opštine Srebrenica, a jedna trećina u vlasništvu srbijanske opštine Bajina Bašta, i Bajina Bašta redovno prima naknadu od Hidroelektrane Bajina Bašta i po podacima koje mi imamo to je oko milion eura na godišnjem nivou”, naveo je šef kabineta načelnika Srebrenice u izjavi Feni.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close