Srbija postaje pridruženi član EU-a od 1. septembra

Srbija će od 1. septembra dobiti status pridružene zemlje EU, kada će na snagu konačno stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), na temelju najnovije odluke Vijeća ministara EU na posljednjem zasjedanju održanom prošle sedmice, pišu Novosti od ponedjeljka.

“Poslije političkih razmirica na bilateralnom planu s Litvom, zelenog svjetla koje je u junu dao parlament ove zemlje i potpisa predsjednice Dalije Grybauskaite, Litva je, kao trenutni predsjedavajući EU, poslala i notu, odnosno ratifikacijski instrument Vijeću ministara EU, što je bio posljednji u nizu poteza po evropskim prijestolnicama, poslije čega je na julskom zasjedanju Vijeće ministara, po unutarnjoj proceduri odobravanja, bez glasovanja, u ime EU potvrdio zaključenje S SP “, naveo je list.

“Procedura je ovim definitivno završena, jer SSP automatski stupa na snagu pošto ga ratificiraju sve članice, zainteresirana zemlja, Evropski parlament i sve to potvrdi Vijeće ministara EU, prvog dana drugog mjeseca nakon ovjere, što u ovom slučaju znači 1. septembra. Time se izravno stječe i status države pridružene Evropskoj uniji “, navele su Novosti, prenosi Tanjug.

SSP je međunarodni ugovor kojim se uspostavlja zona slobodne trgovine i usklađuje zakonodavstvo s tekovinama EU. To je prvi ugovorni odnos između zemlje kandidata i EU i njime se ulazi u prijelazno razdoblje do punopravnog članstva.

Ovim dokumentom prelazi se na nove etape, koje nije sadržavao Prijelazni trgovinski sporazum, kao što su fazna liberalizacija javnih nabava, pristup tržištu nekretnina, zaštita zaposlenih građana Srbije na teritoriju EU ili zaštita od diskriminacije u poslovanju poduzeća.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close