Srbija: Nema ništa ni od milijarde, ni od 100 miliona evra!

Uprkos jučerašnjoj najavi o milijardi evra pomoći iz evropskog fonda solidarnosti, Srbija teško može da računa na više od desetak miliona evra iz ovog fonda, saznaje Tanjug iz izvora u Evropskoj komisiji.

Pometnju je izazvala evropska komesarka za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva, koja je na podnevnom brifingu rekla novinarima da “Srbija može da se prijavi za pomoć iz fonda solidarnosti do iznosa od jedne milijarde evra” za rekonstrukciju i izgradnju nakon poplava.

“Komesarka se pogrešno izrazila, jer je pomenula ukupnu sumu koja se nalazi u fondu, a Srbija od toga može da dobije samo mali deo”, rekao je Tanjugu funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman.

Georgijeva je sem toga omaškom navela cifru iz prošlogodišnjeg budžeta za fond solidarnosti, koji je za ovu godinu prepolovljen, a 500 miliona evra namenjeni su svim zemljama članicama EU i kandidatima koje su zadesile elementarne nepogode.

Srbija može da konkuriše ukoliko dokaže da ukupna šteta prouzrokovana poplavama prelazi 0,64 odsto bruto društvenog dohotka, što u slučaju Srbije iznosi 175 miliona evra.

“Ako u roku od deset nedelja od prvog dana poplava dobijemo od Srbije uverljive i proverljive podatke da je šteta veća od 175 milona, uzećemo zahtev u razmatranje”, naveo je Tanjugov izvor.

web-tribune.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close