Sramota BiH: Niko ne ide na sahranu Mazowieckog

Na sahrani gospodina Tadeusza Mazowieckog, bivšeg specijalnog predstavnika UN-a za BiH, u nedjelju se neće pojaviti nijedna zvanična delegacija iz naše zemlje!

“To nije tužno, kako kažete, sramotno je”, tvrdi Gradimir Gojer, misleći prije svega na to da niko iz Gradske uprave Sarajeva ne prisustvuje sahrani Mazowieckog, prvog nekomunističkog premijera Poljske, oca demokratske Poljske, kako ga u njegovoj domovini nazivaju, a koji je bio ne samo počasni građanin Sarajeva nego je ostavio dubok trag u sjećanju mnogih Bosanaca i Hercegovaca.

Gdje je gradonačelnik?

“Ali, kome ja o toj sramoti da kažem, gradonačelnika Sarajeva danima nema na poslu”, tvrdi Gojer.

Mazowiecki je, kako je poznato, jedini stranac koji je dao ostavku na mjestu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za ljudska prava na području bivše SFRJ, nakon genocida izvršenog u Srebrenici, 25. jula 1995.

I u godinama što su slijedile, sve do posljednjeg dana, sam Mazowiecki je uvijek imao jasan, nedvosmislen stav povodom onoga što se desilo u BiH od 1992. pa do Daytona, ali i o onome što se na Balkanu dešava danas. Podsjećamo, inače, da je jedino još Christian Schwarz-Schilling, nezadovoljan time što je njemačka vlada učinila za BiH, također, dao ostavku i to na ministarsko mjesto u vladi svoje zemlje.

Članovi Kruga 99 su se, kaže nam Adil Kulenović, upisali u knjigu žalosti u poljskoj ambasadi u BiH, otvorenoj ovim tužnim povodom, no, kao i u slučaju Gradske uprave, gdje su finansijski razlozi onemogućili odlazak u Poljsku, i članovi ove asocijacije čiji je član bio Mazowiecki, navode isti razlog za neprisustvo sahrani.

Od Dženana Selimbegovića, portparola člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, saznajemo da niko u ime Predsjedništva neće otići ovim povodom u Poljsku, a u Vijeću ministara BiH su nam rekli da je procedura oko takvih odlazaka  sljedeća: MVP pokrene inicijativu, Predsjedništvo potvrdi ili ne.

Obaveze časnih ljudi

Da li je ovim povodom MVP uopće pokretao inicijativu, nismo uspjeli saznati. Jedino znamo da će Emina Ragipović, predsjednica Fondacije Kultura bez granica iz Poljske, u ime Srebreničanki, biti na posljednjem ispraćaju Mazowieckog, ali da li to išta mijenja? Kakva blamaža države, čiji visoki i niski političari svako malo sjedaju u avione i lete po svim koridorima, iako, mora se priznati, nekada, kao i prije koji dan u Budimpešti, učine i sjećanja vrijedan napor pa se čitavih sedam sati za naše dobro truckaju po rupčagama evropskih drumova! Kakva blamaža i svih onih, koji su se druženjem sa živim plemenitim Tadeuszom kitili kao djevojka koja čeka prosce, zanemarujući jednu od svetih obaveza časnog čovjeka: da isprati sa ovog svijeta svoga prijatelja. Iako ima i ova, kome je, zapravo, u BiH – zemlji sa najmanje tri istine o svemu, Mazowiecki i mogao biti prijatelj?

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close