Spuštena zavjesa na 20. SFF: “Pjesma moje majke” najbolji film, Počasno Srce Sarajeva Danisu Tanoviću

Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu, pod vođstvom producentice Amre Bakšić-Čamo, održana je ceremonija dodjele nagrada najboljima.

Pored Srca Sarajeva koja su dodijeljena filmovima koji su oduševili članove žirija, specijalno Srce Sarajeva dodijeljeno je i Danisu Tanoviću, koji se u dirljivom govoru obratio prisutnima.

“Ja sam svoje srce poklonio festivalu prije dvadeset godina, i iako sam dugo čekao, sada sam doživio i da festival pokloni svoje srce meni”, kazao je naš proslavljeni reditelj.

A što se tiče filmova, za najbolje djelo iz Takmičarskog programa – igrani film proglašena je kurdsko-turska drama „Pjesma moje majke” reditelja Erola Mintasa, priča o teškom odnosu sina i majke dok ona žudi za povratkom u rodno selo, sada razoreno od strane turske vojske. To nije bilo iznenađenje, mada je u konkurenciji bilo i vrlo bitnijih, ako ne i umjetnički izraženijih filmova.

Ipak, riječ žirija a ne kritike se pika, te je tako glavni glumac iz istog filma, Feyyaz Duman, odnio Srce Sarajeva za svoj performans, dok je za za najbolju glumicu proglašena Mari Kitia za ulogu u gruzijskom filmu „Nevjeste” Tinatina Kajrishvilija, kojem je pripalo i Posebno priznanje žirija.

Među dokumentarcima, najbolji je bio „Goli otok” hrvatske rediteljice Tihe Gudac. Specijalno priznanje žirija pripalo je filmu “Ljubavna odiseja”, također hrvatske rediteljice Tatjane Božić. Nagrada za ljudska prava, te Specijalno priznanje žirija otišlo je u ruke Eszter Hajdu, rediteljici filma “Presuda u Mađarskoj”.

Žiri za kratki film odlučio je da je najbolji u ovoj selekciji film „Kokoška”, rediteljice Une Gunjak koja je rođena u Sarajevu, ali živi i radi u Londonu. Specjalna nagrada u okviru ovog programa pripala je filmu “Zakloni”, crnogorskog reditelja Ivana Salatića.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close