Spremno rješenje za mehanizam koordinacije

Vijeće ministara BiH trebalo bi vrlo skoro dati nalog Direkciji za evropske integracije BiH za izradu odluke jedinstvenog koordinacijskog mehanizma, koji predstavlja jedan od uvjeta Mape puta za podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU, saznaje “Dnevni avaz”.

Kompromis ideja

Kako nam je potvrdio Saša Marić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, tim za izradu ovog dokumenta, na čijem je on čelu, dogovorio je na posljednjoj sjednici modele koordinacijskog mehanizma. Marić nam je rekao da se nada da će Direkcija za evropske integracije BiH navedenu odluku napraviti još u ovom mjesecu da bi se o njoj moglo raspravljati.

– Nastojat ćemo da se to što hitnije uradi da bismo sve mogli završiti u narednom mjesecu. Rješenje postoji i ono je kompromis svih ideja da bismo dobili efikasan sistem da država govori jednim glasom s Briselom – kazao je Marić.

On je objasnio da je poenta mehanizma koordinacije najefikasniji model koji bi između svih nivoa vlasti omogućio prohodnost u radu. On je istaknuo da EU od BiH očekuje neki dokument s kojim bi se dogovori s državnom vlasti brzo i transparentno proslijedili na druge nivoe koji bi postupali u skladu sa svojim nadležnostima.

Svi predstavnici

Inače, u timu za izradu dokumenta koordinacijskog mehanizma učestvuju predstavnici Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministarstava vanjskih poslova te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, zatim predstavnici entiteta, Distrikta Brčko, Direkcije za evropske integracije te kantona.

Izrazivši zadovoljstvo radom tima, njegov član i savjetnik federalnog premijera Haris Abaspahić kazao nam je da se može očekivati da BiH uskoro dobije jedinstven i efikasan mehanizam koordinacije.

Sporazum FBiH i kantona

Abaspahić nam je potvrdio da se uporedo na federalnom nivou uspostavlja efikasan sistem komunikacije i saradnje na poslovima evropskih integracija između Vlade FBiH i kantona. On je istakao da je u vezi s ovim Vlada FBiH pripremila sporazum koji je već potpisala s jednim brojem kantona. Ovaj sporazum predviđa djelotvornu koordinaciju na principima jasne podjele nadležnosti unutar FBiH.

Dnevni avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close