Prošle godine oprano najmanje 30 miliona KM

Sumnja se da je u prošloj godini u BiH oprano više od 30 miliona KM! Potvrđeno je ovo “Dnevnom avazu” u Finansijsko-obavještajnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Kao rezultat istraga o sumnjivim transakcijama novca, taj odjel je nadležnim tužilaštvima podnio sedam izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenju krivičnog djela pranje novca.

Desetine prijava 

– Prijave su podnesene protiv 36 fizičkih i 14 pravnih osoba, za koje se sumnja da su počinile 20 krivičnih djela. Iznos novca sa sumnjom na pranje novca prijavljen u izvještajima viši je od 30 miliona maraka – navode u SIPA-i.

Prijave su uslijedile nakon istraga Finansijsko-obavještajnog odjela koji je u 2012. godini dobio dojave o čak 90 sumnjivih transakcija od poreznih obveznika. U SIPA-i ističu da Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nije određena visina iznosa koji se prijavljuje kao sumnjiva transakcija.

Ističu da su od stranih finansijsko-obavještajnih jedinica dobili 37 zahtjeva za provjeru određenih računa, dok je SIPA nadležnim organima u inozemstvu proslijedila 47 zahtjeva koji se odnose na slučajeve gdje postoji sumnja na pranje novca.

Tajni podaci

Javnosti će za sada ostati nepoznato ko stoji iza pranja novca u BiH, prema ocjeni stručnjaka, stečenog od mita, korupcije, trgovine drogom i oružjem te utajom poreza. U SIPA-i navode da konkretne slučajeve ne mogu navesti.

– Konkretne primjere koji se odnose na pranje novca, nažalost, ne možemo navesti zato što su svi podaci prikupljeni sukladno Zakonu o tajnim podacima i mogu se koristiti samo u svrhu sprečavanja pranja novca ili finansiranja terorističkih aktivnosti – navode iz Finansijsko-obavještajnog odjela SIPA-e.

U Tužilaštvu BiH, prema ranijoj izjavi, nisu htjeli komentirati naš upit o slučajevima nelegalnog iznošenja novca iz zemlje, odnosno pranja novca, te jesu li procesuirali slučajeve ovakvih krivičnih djela.

Zemlje poreznog raja

Nedavno je američki institut “Global Financial Integrity” (GFI) objavio da je

iz Bosne i Hercegovine u proteklih deset godina u zemlje “poreznog raja” poput Dubaija, Delavera, Floride, Kipra, Belizea, ali i Švicarske i Velike Britanije, gdje se nelegalno stečeni novac pere i uvodi u legalne tokove, prebačeno više od 836 miliona dolara! Ekonomski stručnjaci su u ranijim izjavama za naš list ocijenili da je taj iznos još i veći, što potvrđuju i posljednji podaci SIPA-e.

Dnevni avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close