-TopSLIDEBiHPolitika

“Spremni smo izbrisati sve prefikse iz Ustava osim imena Hrvat”

DRAGAN ČOVIĆ NAKON SASTANKA HNS-a: “Spremni smo izbrisati sve prefikse iz Ustava osim imena Hrvat”

Imali smo jasan stav, Hrvati moraju birati svoje predstavnike. Pregovori se moraju završiti u decembru, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović održao je u Mostaru konferenciju za novinare, nakon sastanka Predsjedništva ove stranke, na kojoj je kazao da se proces pregovora o promjeni Izbornog zakona privodi kraju te da su spremni izbrisati sve prefikse iz Ustava osim imena Hrvat.

“Proces se privodi kraju, a za očekivati je da se u decembru susretnemo još jednom. Kazao sam da nema smisla razgovarati u izbornoj godini i u tom duhu smo vodili rasprave. Ispoštovali smo sve ono što HNS traži, a to je prije svega legitimno predstavljanje”, kazao je Čović, piše Oslobođenje.

Ističe da je optimista te da je za njih važno da su sačuvali vrijednosti Dejtonskog sporazuma.

Poručio je da su o svim prijedlozima koji su stavljeni na sto, imali jasan stav.

“A to je da Hrvati moraju birati svoje predstavnike. S time se složila i većina bošnjačkih predstavnika. Pregovara se o cjelini i pitanje je hoće li sve biti ili ne. Pregovori se moraju završiti u decembru”, kazao je Čović.

Naveo je kako su spinovi koje je on doživio od, kako kaže, politike Sarajeva nakon glasanja u Domu naroda, stvorilii jednu lažnu priču.

“Mi smo se izjašnjavali o zaključcima. Problem je što se neko igra s osjećanjima žrtava, zbog toga sam se i izvinio žrtvama”, izjavio je on.

Na pitanje novinara o zahtjevima da se iz ustava izbrišu etnički predznaci, Čović je kazao da su spremni izbrisati sve prefikse iz Ustava, osim naziva konstitutivnog naroda.

“Spremni smo izbrisati sve prefikse ili predznaka iz Ustava, ali nismo spremni izbrisati naziv konstitutivnog naroda, nismo spremni izbrisati ime Hrvat iz Ustava”, zaključio je.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close