BiHPolitika

Spiskali 6 milijardi KM od akciza na duhan: …

Spiskali 6 milijardi KM od akciza na duhan: Kako je BiH ostala bez para za zdravstvo

Gdje je završilo 6 milijardi maraka?

U evropskim državama novac koji se prikupi putem akciza na duhan i alkohol, zakonski pripada zdravstvu.

U susjednoj Hrvatskoj se svakog mjeseca izdvaja 32 posto prihoda od akciza na duhan i po toj osnovi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u jednoj godini ostvari prihod od približno  130 miliona eura.

U BiH naravno nije tako- ovdje se novac prikupljen na ime spomenutih akciza troši na sve i svašta, ali nikako na pacijente, obezbjeđivanje kvalitetne medicinske usluge ili  na one koji pružaju zdrastvenu zaštitu. A iznos koja se prikupi godišnje daleko je od zanemarljivog, za deset mjeseci ove godine prikupljeno je više od 705,5 miliona maraka, a od 2009. godine 6 milijardi maraka.

PRIHODI OD AKCIZA NA DUVAN I DUVANSKE PRERAĐEVINE PO GODINAMA:

2009. – 449,4 miliona KM

2010. – 556,0 miliona KM

2011. – 716,3 miliona KM

2012. – 758,4 miliona KM

2013. – 727,1 miliona KM

2014. – 757,9 miliona KM

2015. – 811,6 miliona KM

2016. – 807,7 miliona KM

10/2017. – 705,5 miliona KM

Udruženja žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i ostalih malignih oboljenja iz cijele BiH prošle godine su pokrenuli inicijativu da se dio novca od akciza na duhan, usmjeriti na liječenje raka. Dobili su medijsku podršku svih -političara, ministara, premijera, ali ne i dio novca od akciza.

Naš prijedlog je bio da  se izmjenama zakona o akcizama na duhana ta sredstva koriste za tretman onkoloških pacijenata. Prema našem prijedlogu, akcize od 60 miliona KM na godišnjem nivou predstavljaju samo 8,1 odsto od iznosa akciza koje se prikupe na duhan i duhanske prerađevine. Nažalost nikada od nadležnih nismo dobili bilo kakav odgovor” istakla je za Buku Spomenka Hadžić, predsjednica Udruženja “Renesansa” i dodala da od ove inicijative ne odustaju, te da će u narednom periodu pokušati osigurati podršku i ostalih udruženja pacijenata.

U prethodnom godinama bilo je više sličnih inicijativa, kao i pokušaja da se izmijeni Zakon o akcizama u smislu da se uvedu dodatne akcize na duvan i alkohol, koje bi bile direktno uplaćivane zdravstvenim fondovima u BiH. Međutim one nikad nisu dobile saglasnost nadležnih.

Takođe u državnom parlamentu je bilo zahtjeva da se dobije na uvid gdje se troše sredstva od akciza koje građani uredno plaćaju kroz duhan, alkohol, gorivo,  ali je javnost svaki put ostala uskraćena za odgovor.

Ruku na srce teško je bilo kome iz institucija reći gdje završi novac od akciza na duhan jer se troši nenamjenski. Naime on zajedno sa svim ostalim prihodima, a to su PDV, ostale akcize, carina i putarina sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje ide prema Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distrktu Brčko. Dalja raspodjela tog novca, odnosno šta se s njim finansira određuju  entitetska ministarstva finansija i nadležna služba Distrikta Brčko.

Tako Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra u Sektoru za poreznu politiku i javne prihode Federalnog ministarstva finansija kaže da se nakon raspodjele novca sa Jedinstvenog računa isti, a samim tim i novac od akciza na duhan, preraspoređuje u budžete gdje se kreira njihova rashodovna svrha.

Sličan odgovor smo dobili i u Ministarstvu finansija RS.

Očigledno je da bh političarima ovako nejasna slika najviše odgovara. Ako akcize nemaju zakonom propisanu namjenu, onda se potpuno “zakonito” višemilionska sredstva poresnih obveznika mogu trošiti za ispunjavanje raznoraznih fiskalnih potreba vlasti ili punjenje budžetskih rupa.

A zdravstvo, medicinske usluge, pacijenti i uopšte dobrobit onih koji ih plaćaju i ovaj put su daleko od njihovog fokusa interesovanja i djelovanja. I nažalost to godinama prolazi.

Piše: Tatjana Čalić

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close