Špirić: Nisu podržane izmjene zakona o postupku indirektnog oprezivanja

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije danas podržao izmjene Zakona o postupku indirektnog oprezivanja u smislu izbjegavanja plaćanja zateznih kamata, saopćio je predsjedavajući UOUIO Nikola Špirić.

On je pojasnio da bi to porezne obveznike dovelo u neravnopravan položaj. – Zašto bi neko plaćao zatezne kamete, a neko ne? Moramo čuvati sistem u cjelini”, rekao je Špirić u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon sjednice Upravnog odobra UIOBiH.

Napominje da o ovom pitanju ima argumeta i za i protiv, a njegov stav je da se mora učiniti sve da porezni obveznici budu u obavezi da plaćaju porez.

Komentirajući to što su glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i direktor UIOBiH Miro Džakula dogovorili konkretne aktivnosti na formiranju specijalnog tima istražitelja po ugledu na rad Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u Republici Hrvatskoj, Špirić je rekao da je on za sve moguće mjere koje će stvarati ambijent da su porezni obveznici dužni da plaćaju porez.

Na stav Poreske uprave RS-a da je taj tim „nepotreban“, jer imaju svoje inspektore, Špirić kaže da mu je to nelogično, jer su potrebne sve mjere ukoliko postoje velika dugovanja.

– Ne treba niko da se brine da će platiti porez, ako nije dužan. A tamo gdje se to utvrdi, izbjegavanje plaćanja poreza je krivično djelo i neka ljudi snose odgovornost – zaključio je Špirić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close