Specijalna nagrada žirija Godišnje šestoaprilske izložbe dodijeljena Setup-ovcima za projekat “StoLica”

U Galeriji Collegium artisticum sinoć je otvorena je Godišnja šestoaprilska izložba, na kojoj je upriličena i dodjela nagrada.

Nosilac organizacije i vizualnog identiteta ovogodišnje izložbe je Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti (ULUPUBIH), a svoje radove je izložilo 48 članova ULUPUBIH-a, 40 arhitekata iz AABIH-a i 96 umjetnika iz ULUBIH.

Osim predstavljanja godišnje stvaralačke likovne produkcije likovnih i primijenjenih umjetnika, dizajnera, arhitekata i urbanista iz čitave BiH dodijeljene su i nagrade najuspješnijim bh. umjetnicima.

Tako je nagradu za kostimografiju dobila Sanja Džeba za kostim u predstavi “Sumnja“. U oblasti primijenjene likovne umjetnosti i dizajna, nagradu je dobila Amila Smajović za kolekciju tapiseriju “Stil života“, nagradu za angažiran plakat dobila je Dalida Karić-Hadžiahmetović za plakat “Woman is not an object”, nagrada za pozorišni plakat pripala je Branku Bačanoviću Bambiju za plakat za predstavu “Dvije sestre”, nagrada za ilustraciju osvojila je Amra Zulfikarpašić za seriju crteža mobilnim telefonom “Undercover”, nagrada za fotografiju Dragan Resner, za rad “Kišobrani” i nagrada za keramiku pripala je Ranki Mutevelić za rad “Pribor za pisanje”.

Grand Prix Asocijacije arhitekata dodijeljen je Arhitektonskom birou Filter arhitektura (Asmir Mutevelić, Ibrica Jašarević, Kenan Vatrenjak, Nedim Mutevelić i Vedad Islambegović) za dva projekta: Realizaciju enterijera “Molitveni prostor IBC”, Cirih, Švicarska i idejno rješenje “Badel Unblocked Block”, Zagreb, Hrvatska (koautor Vernes Čaušević).

“Ove godine smo mi dobili Grand Prix Collegium artisticum kao jedni od članova Asocijacije arhitekata BiH. Nagradu smo dobili za dva naša rada. Jedan je sa međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa koji se desio u Zagrebu prošle godine, na kojem smo osvojili drugo mjesto u izboru od 240 radova, a što je bio jedan od najznačajnijih događaja za bh. arhitekturu. Drugi rad je molitveni prostor Zajednice Bošnjaka u Cirihu, to je realizirani interijer u staroj industrijskoj hali“, izjavio je za Klix.ba Nedim Mutevelić, jedan od članova arhitektonskog tima Filter arhitektura iz Sarajeva.

Nagrada za realizirani enterijer za rad “Memorijalna galerija 11/07/95”, Sarajevo, pripala je autorima MecoLada arhitekti – Nedžad Hrelja-Meco i Lada Maglajlić sa saradnicima: Adnan Kurto (arhitektura), Enes Huseinćehajić (grafički dizajn), Midhat Mujkić (fotogalerije) i Šejla Kamerić (dizajn plakata).

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je za rad “StoLica” – Projekt redizajna javnih otvorenih površina, Visoko, čiji su autori Jasmin Sirćo, Adna Omerbegović, Berina Šahinović, Nejra Sirćo, a saradnici Evelin Jamaković, Almin Tabak (fotografija) i Ismar Hajro (grafički dizajn).

Grand Prix ULUBIH-a dobio je Hamzalija Muhić za “Diptih”, kombinovana tehnika, 2012./2013, nagradu za slikarstvo Muhamed Kafedžić za rad “Poster Boy – The Young Samurai Flautist”, nagradu za grafiku osvojila je Lea Jerlagić za “Crveni ples” i “Plavi ples”, nagradu za skulpturu Stijepo Gavrić za “Klesanje samoga sebe”.

“Moj rad je bio više neki likovni jezik i nema nikakve druge pretenzije. Ovo nije moj prvi Grand Prix, dobio sam još jedan prije nekoliko godina“, izjavio je za Klix.ba Hamzalija Muhić, dobitnik Grand Prixa Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Nagradu za nove medije ULUBIH-a dobila je Nela Hasanbegović za svjetlosnu instalaciju “Između svjetla i tame”, a nagrada za crtež pripala je Ameru Bakšiću za rad “Under construction – crtež u toku, slideshow”.

Vizuelni identitet izložbe koji su koncipirale Aleksandra Nina Knežević i Mila Melank inkorporira i žutu traku kampanje Culture-shutdown kao referencu na stanje kulturnih institucija u BiH.

Ova izložba donijela je priliku da tri umjetnička udruženja BiH zajednički organizuju izložbu i zajednički stvaraju platformu za prezentaciju djela svojih članova.

 

 

(Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close