Kultura

SPC je zaglibila u nacionalizam i podržavanje zločinaca

Petar Jeleč za Vijesti.ba

Komentarišući pismo kardinala Vinka Puljića, patrijarhu srpskom Irineju, u izjavi za Vijesti.ba, fra Petar Jeleč je naglasio je reakcija kardinala Puljića bila nužna i prijeko potrebna.

Iako sam više puta bio kritičan prema nekim potezima naših bosansko-hercegovačkih biskupa, ovaj puta mogu reći da je reakcija na Irinejevu provokaciju u Banja Luci na dan proslave tzv. Republike Srpske bila nužna i prijeko potrebna i ja ju iskreno pozdravljam i u potpunosti podržavam, ističe fra Petar.

Mislim da je odmjerena, točna, uvažava žrtve na svim stranama, ali jednostavno Republiku Srpsku naziva pravim imenom, ne onako kako je zove Irinej, kao državu „Bogom blagoslovenu, blagodaću Božjom osvećenu“, nego kao tvorevinu koja je nastala na zločinu i genodicu nad nesrpskim stanovništvom.

Sve naše i vjerske i političke elite na svim stranama imaju svoj dio odgovorni za sve što se događalo od devedesetih naovamo, no nipošto na isti način i u jednakom obimu. Srpska pravoslavna crkva je najdublje zaglibila u nacionalizam i podržavanje zločinaca iz svoga naroda. Nađite mi jednog srpskog vladiku ili visokopozicioniranog vjerskog vođu koji je rekao ijednu kritičku riječ o velikosrpskim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, o Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću

Fra Petar Jeleć je ocijenio da je srpska pravoslavna crkva je, nažalost, bila i ostala glavni stup velikosrpskog nacionalizma.

Smatram, mada to nije popularno reći, da su svi ekumenski napori s takvom crkvom potpuno uzaludni i neće postići nikakav rezultat. S tim u vezi mislim kako su i napori meni jako dragog pape Franje u tom pogledu osuđeni na potpuni neuspjeh zaključio je u izjavi za Vijesti.ba, fra Petar Jeleč

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close