Španija izdaje nalog za hapšenje Netanyahua, Izrael bijesan

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i šest visokopozicioniranih izraelskih zvaničnika mogli bi bit uhapšeni ako stupe na tlo Španije.

Nalog je pripremio španski sudija Jose de la Mata koji je naredio policiji i nacionalnoj gardi da obavijeste nadležne organe ako bilo ko od sedam osoba stupi na tlo Španije.

Nalog je izdat zbog napada na flotu Mavi Marmara koja je 2010. nosila pomoć za okupiranu Gazu. Prilikom napada na flotu poginulo je 10 osoba.

“Ovo smatramo provokacijom. Zajedno sa španskim vlastima radimo na tome da se nalog otkaže. Nadamo se da će do toga doći uskoro”, rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

Pored Netanyahua, na spisku osoba koje bi bile uhapšene nalaze se i Avigdor Lieberman, Ehud Barak, Moshe Ya'alon and Eli Yishai, Benny Begin i Eliezer Marom.

Španske sudske vlasti su istragu započele nakon što su prijavu protiv izraelskih vlasti podnijeli španski aktivisti koji su bili dio flote Mavi Marmara.

Još ranije su vlasti Južnoafričke republike izdale nalog za hapšenje izraelskog komandanta koji je 2010. predvodio operaciju.

(Global CIR/Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close