PolitikaRegion

Sonja Biserko: “Inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ neće preživjeti, to je beskoristan potez kontra EU i protivan evropskim integracijama!”

Nakon susreta premijera šest država Zapadnog Balkana sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Sonja Biserko analizirala je za albanski portal “Politiko” regionalne prilike. Novinara portala “Politiko” najviše je zanimala pozicija Beograda i inicijativa u kojima glavnu riječ vodi srbijanski predsjednik.

Na pitanje šta misli o inicijativi “Mini Schengen”, odnosno “Otvoreni Balkan“, Biserko kaže da nije jasno da je za Evropsku uniju i posebno Njemačku važna inicijativa “Berlinski proces”.

“Njemačka nastavlja sa Belinskim procesom, regionalnim projektom, koji ima važne efekte ali nije imao redovan put. ‘Otvoreni Balkan’ ili ‘Mini Schengen’ je više nivo koncepta, ali nema ništa konkretno oko toga, a to je zbog toga što nije u skladu sa kriterijima i zakonima Evropske unije, i to je razlog što EU i Njemačka ne stoji mnogo iza projekta”, kaže Biserko.

O budućnosti “Otvorenog Balkana” Biserko kaže kako misli da neće preživjeti kao inicijativa.

“Stvarna regionalna inicijativa bi trebala imati perspektivu učlanjenja zemalja Zapadnog Balkana u EU, što trenutno ne vidimo u ovome. ‘Otvoreni Balkan’ je beskoristan potez kontra EU i čini se protivnim evropskim integracijama“, smatra Biserko.

Biserko smatra da je ambicija Srbije da postane regionalni lidera.

“Sve inicijative, uključujući ‘Otvoreni Balkan’ i akcije preduzete u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, mogu se sagledati u kontekstu težnje Srbije da predvodi. Mislim da to odražava višedecenijske imperijalne ambicije Srbije, ali utječe i na euro-atlanske integracije Zapadnog Balkana. Nijedna od ovih zemalja ne može postati lider, jer su druge države manje, krhkije, nekonsolidovane i sa problemima granica, i one neće prepoznati Srbiju kao lidera jer ne vjeruju u njene ciljeve. Srbija se mora suočiti sa stvarnošću u regionu i jednakošću sa svim susjednim partnerima jer je to jedini put za napredak prema evropskim integracijama“, ističe Biserko.

Na pitanje da komentariše riječi kosovskog premijera Albina Kurtija koji je rekao da “Otvoreni Balkan” zvuči kao “Balkan otvoren za utjecaj sa Istoka, posebno iz Rusije i Kine“, Biserko kaže:

“Rusija zasigurno pokušava osvojiti bodove na međunarodnoj sceni, i Zapadni Balkan je savršeno područje ta ostvarivanje utjecaja u regionu i konfrontiranje sa EU, NATO i Amerikom. U slučaju Crne Gore, naprimjer, oni su testirali podršku NATO-a malim zemljama.“

Biserko ističe da, dok god u regionu nisu rješena dva pitanja – Kosovo i BiH, ne može biti regionalne saradnje.

“Prije svega, važno je za Srbiju da prihvati realnost. Iako od predsjednika Vučića čujemo da priznaje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, u stvarnosti nije tako”, kaže ona.

Na pitanje da komentariše inicijativu Kosova za podnošenje tužbe protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde, Biserko smatra da ne misli kako će to biti uspješno.

“Kao što znate, bosanska inicijativa bila je neuspješna. Ne samo zato što je međunarodna zajednica podržavala Srbiju, već mislim da se međunarodni kontekst jako promijenio i drugi faktori će biti ispred suda“, kaže Biserko za portal „Politiko“.

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close