Somun: Evropa podijeljena o pitanju da li primati imigrante ili im zatvoriti granice

Scena s plaže u turskom ljetovalištu Bodrum na kojoj leži mrtav trogodišnji sirijski dječak Aylan Kurdi obilazi svijet ovih dana i ukazuje na svu tragičnost imigracionog talasa sa Srednjeg istoka prema Evropi.

Hajrudin Somun, bivši bosanski ambasador i novinar, stručnjak za Srednji istok, smatra da sudbina dječaka Aylana morala bi da digne na noge Stari kontinent više nego stotine hiljada izbjeglica koji sa Srednjeg istoka pokušavaju da se domognu neke od država članica Evropske unije.

– To se, međutim, teško može dogoditi, kao što EU nije reagirala zajedničkom politikom na smrt oko 2.500 izbjeglica u vodama Mediterana od početka 2015. ili na gušenje 70-ak imigranata u kamionu napuštenom u Austriji – kazao je Somun u izjavi za Fenu.

Ističe, da je Evropa podijeljena o pitanju da li primati imigrante, ili im zatvoriti granice, kao što čini Mađarska.

Neke članice Šengenskog sporazuma, pojašnjava Somun, čak razmatraju njegovu reviziju kako bi ponovo uvele kontrolu slobode kretanja na svojim teritorijama i kontrolu svojih granica.

– Velikim dijelom Evrope, nažalost, zavladala je desnica koja popušta ekstremnim pronacističkim grupacijama i strankama, koje u javnosti šire strah od imigranata. Sve su glasnije i agresivnije organizacije koje zastupaju islamofobiju i antisemitizam. Na 22. godišnjicu obaranja Berlinskog zida Mađarska podiže novi zid kojim presijeca put prema evropskom zapadu imigranata iz Sirije, Afganistana ili Iraka – rekao je.

Podsjeća da je u daljoj ili bližoj historiji bilo velikih migracija s Istoka ili Mediterana prema Evropi, koja ih je apsorbirala lakše nego što čini ovih mjeseci, ali one su doprinosile njenoj etničkoj i kulturnoj raznolikosti, i unosile „svježu krv“ na Stari kontinent.

Smatra da ni danas ne bi trebalo da predstavlja problem što bi Evropa primila pola miliona pridošlica koji bi bili samo kap u moru 500 miliona žitelja Evropske unije.

– U ovoj akutnoj „imigracionoj krizi“ Evrope izuzetak je Njemačka koja je više nego druge članice EU spremna da primi imigrante sa Srednjeg istoka – naglašava.

Dodaje, da iako se i njemačka vlada suočava s otporom radikalnih grupacija, ona još jednom pokazuje otvorenost i spremnost da pruži utočište, pa i veliku materijalnu pomoć, žrtvama ratova u Siriji, Iraku, Afganistanu ili gladi u Africi.

– Tako je 1990-ih primila više od tri stotine hiljada izbjeglica žrtava rata protiv Bosne i Hercegovine – kazao je Hajrudin Somun, bivši bosanski ambasador i novinar, stručnjak za Srednji istok.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close