-TopSLIDEBiHOpćine BiHPolitikaZDK

Solarna energija će pokrivati 70% potražnje za strujom u Tešnju

Do kraja iduće godine općina će imati oko 400 solarnih elektrana ukupne snage 17 MW, ustvrdio je načelnik Huskić

Fotonaponske elektrane u Tešnju će proizvoditi dovoljno električne energije da pokriju 70 posto potrošnje svih domaćinstava i firmi na njenom području, kazao je načelnik Općine Suad Huskić.
Općina Tešanj jedna je od najuspješnijih u korištenju obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. Općina Lopare i Grad Mostar također su među lokalnim vlastima koje hrabro koračaju prema energetskoj tranziciji.

Prema Održivom energetskom i klimatskom akcionom planu (SECAP) Tešnja do 2030. godine do 2020. godine registrirano je 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalirane snage 608 kW. Godišnje proizvedu oko 742,15 MWh električne energije. Većinu su ih postavile tvrtke, za vlastitu potrošnju.

Na otvaranju 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj – BiH 2023, načelnik lokalne samouprave Suad Huskić kazao je da se broj stanovnika povećao u odnosu na popis stanovništva 2013. godine. Ova općina je jedna od samo deset u državi koja ima više rođenih nego umrlih i ima najveći broj učenika u osnovnim školama u Federaciji BiH, dodao je. Ona je jedan od dva entiteta koji čine BiH, a drugi je Republika Srpska.

U općini djeluje 2.817 poduzeća s ukupno oko 14.000 zaposlenih. Huskić je rekao da je Tešanj na putu energetske tranzicije.

Krajem iduće godine općina će imati oko 400 ukupno solarnih elektrana ukupne snage 17 MW, ustvrdio je Huskić. Oni će proizvoditi dovoljno električne energije da pokriju 70 posto potrošnje svih poduzeća i cijelog Tešnja od oko 44.000 stanovnika, naglasio je, izvještava balkanenergynews.

Podsjećamo, on je početkom septembra od Regulatorne komisije za energetiku Federacije BiH (FERK) dobio dozvolu za proizvodnju električne energije za svoje fotonaponsko postrojenje Foton. Postrojenje ima instaliranu snagu od 23 kW, a očekivana godišnja proizvodnja je 34 MWh.

I u Tešnju je Islamska zajednica u BiH u apriluzapočela izgradnju svoje prve solarne elektrane. Postrojenje Zeleni Vakuf Tešanj bit će snage 100 kW. Događaj je historijski jer je Islamska zajednica postala investitor, a objekt će smanjiti ovisnost o donacijama i članarinama, kazao je na polaganju kamena temeljca muftija zenički Mevludin Dizdarević.

Foto: Općina Tešanj

indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close