PolitikaRegion

Šolaja: Vučić pokazao da Dodik nije jedina adresa za razgovore

Sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića jučer u Beogradu pokazuje da dijalog i saradnja u regionu predstavljaju jedinu šansu, ocijenio je za Fenu profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja.

-Mora se generalno shvatiti da se u regionu mora razgovarati, ukoliko se želi mir – naglasio je Šolaja.

Benefite od jučerašnje posjete ima, kako je naveo, i Srbija i BiH.

Vučić je, kaže, pokazao da Republika Srpska nije jedina adresa s kojom razgovara, posebno nakon sankcija SAD-a predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, iako, napominje, nije rekao da neće razgovarati, ali je pokazao i da zvanična Banja Luka nije jedina za dijalog.

-Vučić je dosta toga dobio ovom posjetom. Osim saradnje s Republikom Srpskom, njenim predsjednikom Miloradom Dodikom, sada se sastao i s predsjedavajućim Zvizdićem, koji je i član SDA, a nedavno je razgovarao i s liderom HDZ-a Draganom Čovićem i time je pokazao da Srbija nastoji da očuva stabilnost u regionu te da su joj mir i stabilnost u regionu interes na evropskom i putu unutrašnjih reformi – rekao je Šolaja.

I za BiH je, kaže, ova posjeta značajna, posebno, kako podsjeća, jer je u posljednje vrijeme zakomplikovala odnose sa svim susjedima, s Crnom Gorom u vezi s pitanjem granice, zatim raspravama s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović, te sa Srbijom.

-Zato je za BiH i za predsjedavajućeg Zvizdića jako važno da su pokazali da se može sarađivati u regionu i mogu se ostvariti neki konkretni projekti – rekao je Šolaja.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close