ŠOKANTNO: MIB nema niti je ikada imao certifikat za mjerenje tv gledanosti!!!

„Slobodna Bosna“ je došla u posjed pisma Instituta za mjeriteljstvo BiH u kojem se ekspolicitno navodi da privatna agencija Mareco Index Bosnia (MIB) koristi oprema koja nema cerifikat ovlaštene laboratorije.

I službeno je potvrđeno ono što su i ptice na grani znale već dugi niz godina: Agencija Mareco Index Bosnia (MIB) nema niti je ikada imala odgovarajući certifikat za mjerenje televizijske gledanosti u BiH! Oprema koju koristi MIB nije certificirana u odgovarajućoj laboratiriji, kako je to zakonskim i podzakonskim aktima propisano, pa se samim tim i sva istraživanja nastala na necerificiranoj opremi ne mogu smatrati relevantnim niti se na temelju takvih, dakle nepouzdanih istraživanja, mogu obavljati bilo kakve finansijske transakcije.

To je, u najkraćem, siže pisma Instituta za mjeriteljstvo BiH upućenog prije nekoliko dana na adresu MIB-a. Pismo identičnog sadržaja, čiju smo kopiju uspjeli dobiti, Institut je uputio i na adrese svih relevantih televizijskih emitera, koji do sredine decembra trebaju potpisati ugovor o istraživanju televizijske glrdanosti za narednu, 2014. godinu. U najkrećem, emiterima se sugerira da ne potpisuju ugovore s MIB-om budući da ova Agencija nema odgovarajući cerifikat koji je neophodan za pouzdano mjerenje televizijske gledanosti.

U dopisu Institituta eksplicitno se navodi stav da oprema koju koristi MIB za mjerenje gledanosti „ne zadovoljava ni jedan zahtjev koji se traži u zakonskim i podzakonskim propisima“, a o čemu su inače i MIB i svi korisnici njegovih usluga i ranije bili službeno informirani.

„Stoga nas čudi činjenica da istrajavate na nuđenju usluga mjerenja gledanosti opremom koja se ne smije upotrebljavati. Mjeranja koja su tako nastala su nerelevantna i ne mogu se koristiti kao podloga za bilo kakve transakcije“, navodi se na kraju dopisu državnog Instituta za mjeriteljstvo odaslanog na adresu MIB-a.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close