BiHPrivreda

Šokantna analiza Ureda premijera FBiH: Najlošija godina BH Telecoma

Analiza stanja u telekomima u BiH, koju su sačinili ljudi iz Ureda premijera Federacije BiH, pokazala je da BH Telecom u 2016. godini bilježi najlošiji poslovni rezultat od 2010. godine, a plan Uprave od 2017. godine predviđa i dalje pogoršanje poslovanja, izvijestio je Dnevni list u štampanom izdanju.

U analizi se navodi kako je upitna pouzdanost finansijskih izvještaja.
– Stavke koje su sporne iznose nekoliko stotina miliona KM i spadaju u klasične stavke na kojima se vrše manipulacije, navodi se u izvještaju koji su sačinili premijerovi ljudi.

Šokantno je to što je u 2016. godini zabilježen drastičan pad vrijednosti udjela Vlade FBiH za čak 250 miliona KM.

Posebno je šokantan stav stručnjaka prema vođenju marketinga i sponzorstva medija. U Analizi stanja u BH Telecomu problematičnim su ocijenili to što preduzeće sponzorira medije koji pišu protiv Vlade FBiH, premijera Sarajevskog kantona i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Kao primjer navode tekstove koji otkrivaju “Gdje su zaposleni zetovi Fadila Novalića i Bakira Izetbegovića” ili intervju predsjednika SDP-a Nermina NIkšića u kome se našalio na račun “100.000 novih radnih mjesta”.

U Analizi se navodi kako je uočena zloupotreba sredstava u marketinške svrhe.
– Ukupno 11 miliona maraka se troši u ove svrhe. Posebno se finansiraju kampanje protiv Vlade FBiH, Sarajevskog kantona, predsjednika BiH, kroz produciranje i sponzoriranje političkih emisija koje nanose štetu ugledu vlasnika BH Telecoma, aktivnostima na provedbi Reformske agende što poprima dimenzije diplomatskog skandala, navodi se u analizi Ureda premijera FBiH.

Između odtalog, zaključuje se da je neophodno hitno i bez odgađanja uspostaviti kontrolu nad ovom oblasti poslovanja i preispitati sve ugovore u oblasti marketinga.

U Vladi FBiH su ocrnili i plan poslovanja preduzeća za period od 2017. do 2019. godine, posebno činjenicu da Uprava nije sarađivala sa strateškim partnerom koga je Vlada delegirala, odnosno Turkcell-om, kao i sve ostalo što je rađeno u prošloj godini kada na čelu kompanije nije sjedio visokopozicionirani kadar SDA.

Kao što je poznato na Skupštini dioničara BH Telecoma održanoj pred Novu godinu, Vlada nije dala podršku trogodišnjem planu poslovanja BH Telecoma, te on nije ni usvojen.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close