Kultura življenjaLifestyleShowbiz

Softić: Nedorasle politike morat će izaći iz „utrobe medija“

“U poplavi komercijalnih TV programa, medijskoj agresiji na BiH iz susjednih zemalja, ponudi krajnje sumnjivih programa i njihovom urušavanju elementarnih moralnih principa, BIR TV će nastojati biti svjetlo u tom medijskom mraku promovirajući i preferirajući programe visokih etičkih standarda“.

Razgovarala: Almasa Hadžić

Prije nepunih mjesec dana, na poziciju glavnog urednika BIR TV došao je Kasim Softić, dugogodišnji novinar, urednik i direktor RTV Tuzlanskog kantona, koji je prije nekoliko mjeseci političkom odlukom vlasti TK, nezakonito smijenjen sa direktorske pozicije.

Softić je RTV TK napustio nakon skoro 26 godina rada u ovoj medijskoj kući, koja je, zahvaljujući timu novinara i urednika koji je dugo predvodio, po svim parametrima, danas izrasla u respektabilan medij, kojme mogu pozavidjeti i mnogo moćnije i opremljenije televizije.  

„U životu se sve zbiva s Božijim određenjem, pa tako i moj odlazak iz Tuzle na BIR TV.

Dogodilo se to potpuno neočekivano, bez nekakvog plana pa i želje da napustim  moju dotadašnju Kuću, a i Tuzlu.

Razumljivo je to s obzirom na činjenicu da bi se svako od nas debelo zamislio o odlasku iz firme u kojoj je proveo toliko godina, gdje je na određeni način dao i davao sebe cijelog za njen napredak i gdje je postigao, nije nimalo neskromno da kažem, zavidne rezultate.

Govorim ovdje u svoje ime, ali, naravno, mislim na sve moje bivše kolegice i kolege jer bez tog i takvog tima, ne bi bilo ovakvih rezultata.

Bio sam na pozicijama, od urednika, glavnog i odgovornog urednika do direktora, tako da mogu sve ovo govoriti i u prvom licu jednine, jer su mi, naprosto, pripadale i najveće obaveze i odgovornosti“, kaže Kasim Softić za politicki.ba, objašnjavajući razloge zbog kojih je odlučio otići iz Kuće u kojoj je proveo značajan dio svog života.

Softić je, naime, iz RTV TK otišao u trenutku kada je ova medijska kuća, i pored teške ekonomske situacije u zemlji, bilježila izuzetne rezultate na svim poljima, dosegnula svoj vrhunac i bila na korak da preraste postojeće regionalne okvire, te se kvalitetom programa priključi TV stanicama na nacionalnom nivou.

„Dogodila se, tipično bosanska situacija u svom najcrnjem obliku. Nova skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu,  predvođena SDP-om i PDA-om, preko noći je pomela sve uprave i direktore u institucijama, ustanovama, javnim preduzećima, a koje su bile u nadležnosti Kantona.

Diktatorskim metodama, ucjenama, prijetnjama, trgovinom uticajem i sličnim nedemokratskim i nezakonitim “tehnikama” smijenili su i mene i Upravu na čijem sam čelu bio a koja je iza sebe imala sjajne rezultate.

U takvim okolnostima, čekajući rasplet  sudskog postupka koji smo, podnošenjem tužbe zbog svih nezakonitih radnji u postupku naše smjene, pokrenuli, dogodio se poziv za prelazak na BIR TV i to na najvišem nivou.

Iako zbog svega što sam dao i napravio za moju dotadašnju kuću nisam pomišljao o odlasku, a još manje na BIR TV, uzimajući u obzir da mi se u tom trenutku  nudilo sve ono što mi je, kao profesionalcu, trebalo, nisam dugo razmišljao.  

Sa svim njenim specifičnostima, a zbog mog zdravstvenog stanja, BIR TV i Sarajevo su mi se nametali upravo kao mjesto i sredina gdje bih, nakon svega šta sam preživljavao posljednjih mjeseci,  mogao u miru nastaviti raditi ono što najbolje znam“, ističe Softić.

Poziv o angažmanu na BIR TV i poruke koje su mu kroz određene razgovore garantirale ozbiljan pristup razvoju ove medijske kuće, bili su, kaže, potvrda, da će svoje iskustvo i kreativnost u pravljenju TV programa moći realizirati u punom kapacitetu.

„Na BIR TV sam skoro mjesec dana i to u punom kapacitetu, sa svom ljudskom i profesionalnom snagom koje imam, predan samo jednom cilju – daljem razvoju i uspjehu moje nove TV kuće.

BIR TV je u svojoj osnovi i temeljima, po svojoj definiciji, medij koji afirmira porodične i etičke vrijednosti, islam, ljepote i vrijednosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda, glas nade, tolerancije, dijaloga, medij koji afirmira bogatstvo različitosti, bosanskohercegovački nacionalni, religijski i svaki drugi pluralizam, otvoren za  sve i prema svima.

Vjerski segment u našem programu bit će zastupljen u mjeri u kojoj je to i naša obaveza i potreba jer građani, naši gledatelji,  to od nas traže i očekuju.

To nikako ne znači da mi nećemo imati i ponuditi i mnoge druge  programske  sadržaje, formate i emisije kakve gledatelji, također, očekuju.

Ovdje, prvenstveno, mislim na edukativne, dokumentarne, naučno – popularne i dječije programe“.

Govoreći o planovima razvoja BIR TV, Softić posebno naglašava da se u sklopu igranog programa, uvode serije i filmovi, čime bi se trebala zaokružiti cjelodnevna programska ponuda ove TV kuće, svakako, vodeći računa da se emitiranjem takvih sadržaja niti u jednom trenutku ne naruše osnovni postulati i principi njenog rada.

„S nekoliko domaćih tv kuća već smo uspostavili, a nastavit ćemo i dalje razvijati,  tijesnu saradnju, razmjenu i zajedničku proizvodnju programa.

U poplavi komercijalnih TV programa, medijskoj agresiji na BiH iz susjednih zemalja, ponudi krajnje sumnjivih programa i njihovom urušavanju elementarnih moralnih principa, BIR TV će nastojati biti svjetlo u tom medijskom mraku promovirajući i preferirajući programe visokih etičkih standarda“.

Puno je razloga, navodi novi glavni urednik BIR TV, za optimizam i samouvjerenost tima koji predvodi.

Uz izuzetno agilnu upravu koja je razvoju ove Kuće posvećana 24 sata dnevno, snažnu podršku osnivača, BIR TV, kaže, ima, zasad “malu, ali sjajnu ekipu novinara, kamermana i tehničara… koji su u zadnjoj godini dana udarili čvrste temelje ove kuće“.

„Kada ovako posložimo stvari, onda uspjeh teško može izostati. Otuda je i moj, ali i optimizam cijelog tima s kojim radim razumljiv i s pokrićem. Ovo tim prije što su naši poslovni partneri prepoznali to što radimo, čime je pojačan njihov interes za saradnju“, poručuje Softić.

Kasim Softić, zbog svega šta je kao dugogodišnji profesionalac u medijima doživio u zadnjih nekoliko mjeseci, ne krije optimizam da će doći vrijeme da politike, nedorasle svojoj zadaći, kad tad izađu iz „utrobe medija“ i da će, vrijeme ucjena, prepadanja, prijetnji novinarima, kakve je i sam doživio, morati prestati.

Politicki.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close