SNSD i HDZ najavili pakt i čekaju rasplet u FBiH

Iako je Centralna izborna komisija (CIK) BiH tek jučer objavila utvrđene preliminarne rezultate općih izbora, održanih 12. oktobra, pregovori o formiranju vlasti na različitim nivoima već su odavno počeli. Neki, poput HDZ-a BiH i SNSD-a, već najavljuju i zvanične sastanke i partnerstva.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović jučer je kazao da će se već sredinom ove sedmice sastati predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem.

Ključne odluke

– Želimo da legitimni predstavnici tri naroda sjednu za sto i želimo da iznesemo naš hrvatski odgovor i svoj program. Vjerujem da o tim pitanjima mora biti jedno srodno ili slično razmišljanje i tek onda trebamo procijeniti koliko to dalje proširivati, s kim i na koji način. Nastojat ćemo napraviti što kvalitetniju vlast koja može donositi ključne odluke – kazao je Čović.

On je istakao svoje ranije opredjeljenje da očekuje formiranje vlasti do kraja godine, dodavši kako će svoje kolege motivirati da „do kraja godine dobijemo izvršnu vlast“.

U Centrali SDA jučer kasno poslije podne održan je sastanak Kolegija te stranke, na kojem je trebalo biti govora o terminima zvaničnih sastanaka stranačkih lidera.

– Na sjednici Kolegija utvrđivali smo principe na kojima ćemo razgovarati sa svim političkim subjektima u BiH. Oni koji budu spremni da realiziraju programske ciljeve, s njima ćemo i formirati koaliciju, koja mora biti snažna, odgovorna, efikasna da se uhvati ukoštac s gomilom problema. Razgovarat ćemo sa svima – istakao je Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

Graditi sistem

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je jučer da će SNSD završiti razgovore sa HDZ-om, s kojim ima savezništvo odranije, i da će na sastanku u Mostaru u četvrtak saopćiti da će zajedno graditi sistem vlasti na nivou BiH. Prema njegovim riječima, potom će se “sačekati rasplet u bošnjačkoj političkoj strukturi”.

– Očigledno je da će biti važno ko će činiti vlast u Federaciji BiH. SNSD i HDZ snažan su blok i mogu bitno da utiču na strukturisanje ostale popune u zajedničkim institucijama – kazao je Dodik.

DF: Imamo svoju pregovaračku platformu

damir-becirovic

Bećirović: Osnovni principi

Kako nam je potvrđeno u Demokratskoj fronti, tu stranku još niko nije kontaktirao za razgovore o budućoj, eventualnoj, koaliciji. Član Predsjedništva DF-a Damir Bećirović istakao je da stranke pobjednice, prije svega, u FBiH SDA i HDZ BiH, jesu oni koji trebaju početi s pregovorima.

– U DF-u imamo svoju pregovaračku platformu na kojoj će se zasnivati svi pregovori o eventualnom ulasku u vlast. To su oni osnovni principi koje smo nabrojali u našim programima – kazao je Bećirović i dodao da neće pod svaku cijenu ulaziti u vlast.

Đonlagić: O svemu će se izjasniti naši stranački organi

mirsad-djonlagic-22

Đonlagić: Zadovoljni rezultatima

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić mišljenja je da je najnormalnije da oni koji su osvojili najviše glasova budu ti koji će pokušati formirati vlast.

– Mi nismo ti koji su dobili najviše glasova i ne očekujemo da budemo ti koji će formirati vlast. Mi smo vrlo zadovoljni rezultatima i pozicionirali smo se kao lideri opozicije. Nas interesira da vidimo da oni koji su pobijedili pokušaju formirati vlast. Ako ne budu mogli, to je onda nešto drugo. Tada će se o svemu izjašnjavati naši stranački organi i vidjet ćemo – kazao je Đonlagić, ističući da to, prije svega, moraju biti programske, a ne matematičke koalicije.

Autor: S. M. – A. Nu. – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close