SNSD, DNS i SP potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju

BANJA LUKA – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP) potpisali su danas u Banjoj Luci sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti na nivou RS te uvjeravaju da imaju potrebnu skupštinsku većinu i bez  Stranke napredna Srpska (SNS) Adama Šukala.
Nijedan od trojice lidera ovih stranaka nije želio da precizira koji poslanici i iz kojih stranaka su im osigurali tu većinu u Narodnoj skupštini RS-a, a jedino je ponovljeno da će novi predsjednik parlamenta biti iz DNS-a.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon potpisivanja sporazuma da imaju potrebnu većinu koja će biti manifestovana na prvoj sjednici Narodne skupštine RS-a u novom sazivu 24. novembra.

-RS će i dalje biti vođenja od koalicije koja je održala jedan od najstabilnih perioda za nju – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci

Predsjednik DNS-a Marko Pavić je rekao da je koalicija njegove stranke s Adamom Šukalom trajala do nedavno, sve dok predsjednik SNS-a „nije postavio uslove koje DNS nije mogao prihvatiti“.

-Činjenica je da on više nije potreban za većinu u Narodnoj skupštini RS-a – ustvrdio je Pavić i potvrdio da je s DNS-om u koaliciji i dalje Srpska radikalna stranka Dragana Đurđevića, koji je i prisustvovao poptisivanju sporazuma.

I predsjednik SP-a Petar Đokić je, odgovarajući na pitanja novinara o mogućnoj saradnji s SDA u Narodnoj skupštini rekao da je moguće razgovarati i sa SDA, kao i sa svakom strankom, ali ne može govoriti o konačnom ishodu.

Na ovo je Dodik dodao da što se njega tiče poslanici SDA „nisu im potrebni“, zbog različitih političkih stavova.

Predsednici ove tri stranke su naveli da programski ciljevi ovog sporazuma podrazumijevaju stabilnost političkog sistema, razvoj RS, ekonomiju, te borbu protiv kriminala i korupcije i ključno, osposobiti kapacitete RS-a za borbu protiv terorizma.

Podrška je data integracijama BiH u skladu sa ustavnim uređenjem te daljoj provedbi Dejtonskog sporazuma.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close