LifestyleTehnologija

Snowden: ”Facebook ne služi za ono što mislite”

Facebook radi profit iskorištavanjem i prodajom intimnih detalja o privatnim životima milijuna korisnika njihove socijalne mreže, daleko više od sitnih detalja koje dobrovoljno korisnici stavljaju na mrežu

Zviždač Edward Snowden, bivši zaposlenik američke špijunske agencije NSA u subotu je na Twitteru napisao da je Facebook “nadzorna kompanija” koje prodaje osobne podatke svojih korisnika, paralelno sa skandalom koji je došao u medije, a koji je uključivao privatnu tvrtku koja je prikupljala podatke iz kompanija društvenih medija.

“Tvrtke koje zarađuju na prikupljanju i prodaji detaljnih zapisa o privatnim životima korisnika bile su jasno opisane kao ‘nadzorne tvrtke’”, napisao je bivši zaposlenik agencija za nacionalnu sigurnost.

“Njihova svrha i smisao kao “društvenih medija” najuspješnija je obmana u povijesti od kada je Ministarsto rata postalo Ministarstvo obrane.”

Snowdenovo trezveno zapažanje, koje se na Twitteru podijelilo više od 30.000 puta, dolazi usred javne objave da je tvrtka Cambridge Analytica, privatna tvrtka za analizu podataka koja je radila sa izbornim timom predsjednika Donalda Trumpa, prikupila osobne podatke više od 50 milijuna Facebook korisnika bez njihovog znanja.

Facebook je prošli tjedan suspendirao pristup Cambridge Analytica platformi prošlog tjedna, tvrdeći da su tvrtka i dva pojedinca koji su pomogli prikupljanju masivnih skupova podataka, doveli u zabludu giganta društvenih medija.

“U svjetlu novih izvješća o tome da podaci nisu uništeni, mi smo obustavili ove tri strane sa Facebooka, u očekivanju daljnjih informacija”, rekla je tvrtka.

“Poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo vidjeli da se podaci pobrišu jednom zauvijek” i poduzeti mjere protiv svih strana za koje je potvrđena povreda načela djelovanja.”

Komentirajući izvješće New York Timesa o neočekivanom curenju podataka, Snowden je rekao da je Facebook, a ne Cambridge Analytica, onaj koji bi se trebao smatrati odgovornim.

“Facebook radi profit novac iskorištavanjem i prodajom intimnih detalja o privatnim životima milijuna korisnika njihove socijalne mreže, daleko više od sitnih detalja koje dobrovoljno korisnici stavljaju na mrežu. Oni nisu žrtve. Oni su suradnici.” – napisao je na Twitteru.

Facebook je izjavio da metode prikupljanja podataka Cambridge Analytica ne predstavljaju formalnu povredu, jer su korisnici tehnički pristali – putem “labirintskih” postavki privatnosti socijalne mreže – da im se podaci koriste u različite svrhe.

Cambridge Analytica je u vlasništvu hedge fonda milijardera Robert Mercera, a ranije ga je vodio ex-Trumpov savjetnik Steve Bannon. Trumpova kampanja navodno je tvrtki platila 5 milijuna dolara kako bi pomogla u ciljanju birača.

Izvor: NoviSvjetskiPoredak.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close