LifestyleZdravlje

Smrznuto ili svježe voće i povrće: Šta je bolje?

Da li zaobilazite dio sa smrznutom hranom zato što mislite da je zamrznuto voće i povrće inferiorno u poređenju sa svježim? Istraživači iz Velike Britanije međutim, tvrde da je zamrznuti proizvod podjednako kvalitetan kao i svjež, a u pojedinim slučajevima sadrži i više nutrijenata.

Dvije nezavisne studije koje su proveli Univerzitet u Chesteru i Leatherhead Food Research otkrile su da u 66 posto slučajeva smrznuto voće i povrće sadrži više antioksidanasa kao što su vitamin C, polifenoli i beta-karoten nego svježe povrće koje je bilo u frižideru tri dana.

Ne samo da antioksidansi pomažu našem imunom sistemu da ostane zdrav, već pojedine studije smatraju da oni pomažu u borbi protiv bolesti srca i raka.

Tokom sezone, voće i povrće koje je ubrano na farmi blizu mjesta gdje se prodaje je najbolji izbor, ali to nije opcija za najveći broj ljudi tako da je smrznuto povrće i voće odlična alternativa.

Bez obzira na to da li su namirnice svježe ili zamrznute, izuzetno je važno zapamtiti da je način na koji ih spremamo ključan za zadržavanje nutrijenata, piše CdM.me.

Smrznuto voće i povrće koje se najbolje pokazalo

Brokoli

Smrznuti brokoli imali su više vitamina C i luteina i četiri puta više beta-karotena, dok je svježi imao više polifenola.

Šargarepe

Smrznute šargarepe imale su skoro tri puta više luteina, duplo više beta-karotena i više vitamina C i polifenola od svježih.

Borovnice

Smrznute borovnice imale su više vitamina C, polifenola dok su svježe imale više luteina i beta-karotena.

Grašak

Nije zabilježena nikakva razlika između svježeg i zamrznutog graška.

Autor: (D. K.) – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close