Smrt na savjesti svijeta: Ajlan Kurdi sahranjen sa bratom i majkom

Dva sirijska kurdska dječaka Ajlan i Galip Kurdikoji su se skupa sa svojom majkom Rehan i još nekoliko izbjeglica utopili dok su pokušavali doći do grčke obale su u petak sahranjeni u sirijsko-kurdskom gradu Kobaneu.

Njihov otac Abdulah je plakao dok su tijela članova njegove obitelji spuštana jedno pored drugog na Šehidskom groblju u većinski kurdskom gradu Kobaniju, nedaleko od granice sa Turskom.

Kada je prelazio granicu Kurdi je izjavio da se nada da će smrt članova njegove obitelji potaknuti arapske zemlje da pomognu sirijskim izbjeglicama.

„Želim od arapskih zemalja – ne od evropskih zemalja – da konačno uvide šta se dogodilo mojoj djeci i da zbog njih pomognu ljudima”, rekao je on na snimci koju je objavila lokalna radijska postaja.

Fotografija tijela trogodišnjeg Ajlana u crvenoj majici i tamnim kratkim hlačama koje je more izbacilo u blizini turskog grada Bodruma je ovog tjedna obišla svijet, što je izazvalo bijes svih onih koji smatraju da Europska unija ne čini dovoljno kako bi pomogla izbjeglicama.

Njihov otac Abdulah je u četvrtak u suzama izašao iz mrtvačnice u gradu Mugla u blizini Bodruma gdje je identificirao tijela preminulih sinova i supruge. Dužnosnici u Mugli su tada potvrdili da će tijela preko Istanbula biti prebačena u jugoistočni grad Sanliurfa, odakle će biti prevezena do sirijskog pograničnog grada Kobanea, rodnog grada obitelji Kurdi.

Ajlanov petogodišnji brat Galip i njihova tridesetpetogodišnja majka Rehan su bili među 12 osoba, uključujući i nekoliko djece, koje su utopile nakon što su se prevrnula dva čamca koja su ih trebala dovesti do obale grčkog otoka Kos.

„Želimo da čitav svijet vidi šta nam se dogodilo ovdje, u državi u kojoj smo tražili utočište bježeći od rata u našoj domovini,“ rekao je Abdulah reporterima.

„Želimo pažnju čitavog svijeta kako bi se spriječilo da se ovo dogodi nekom drugom. Neka ovo bude posljednje,“ dodao je on.

U izjavi policiji, koju je objavio dnevni list Hurriyet Abdulah je rekao da je dva puta platio krijumčarima da prevezu njega i njegovu obitelj do Grčke, ali da u tome nisu uspjeli. Stoga su odlučili nabaviti čamac i sami veslati do otoka Kosa. Međutim, čamac je počeo puštati vodu i kada su ljudi počeli paničariti, prevrnuo se.

„Držao sam svoju suprugu za ruku. Djeca su mi iskliznula iz ruku. Pokušali smo se držati za čamac,“ rekao je on u izjavi. „Svi su vrištali u mrklom mraku. Moja supruga i djeca nisu čuli moje dozivanje.“

Fotografija malog Ajlana koji se utopio blizu jedne od turskih najpopularnijih turističkih destinacija je objavljena na svim društvenim medijima čime je izvršen pritisak na europske čelnike.

„Europske države koje su pretvorile Mediteran, kolijevku civilizacije, u groblje za izbjeglice imaju na duši grijeh za svaku izbjeglicu koja izgubi svoj život,“rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Francuski premijer Manuel Valls je na Twitteru napisao: „On je imao ime: Ajlan Kurdi. Potrebna nam je hitna akcija. Mobilizacija diljem Europe je neophodna.“

Nakon što su napustili ratom razoreni grad Kobane, Abdulahova obitelj je željela imigrirati u Kanadu, što je informacija koja je izazvala oštre kritike opozicije na račun Kanadske konzervativne vlade.

FOTO GALERIJA: Sahranjen Ajlan Kurdi sa porodicom

Abdulah kaže da mu je Kanada ponudila državljanstvo nakon ove tragedije, ali da ga je odbio. Međutim, kanadski dužnosnici u glavnom gradu Ottawi su rekli da nije istina da mu je Kanada ponudila državljanstvo.

Abdulahova sestra koja živi u Vancouveru je, suprotno ranijim izviješćima, rekla da još uvijek nije predala papire za azil za Abdulaha, njegovu suprugu i sinove jer je prvo predala papire za brata kojem azil nije odobren.

Tima Kurdi kaže da je azil njenom drugom bratu odbijen jer njegova obitelj nema UN-ov broj koji nisu mogli dobiti jer nisu registrirani u Turskoj.

Tima Kurdi je rekla da je mogla priuštiti da sponzorira prvo jednog pa onda i drugog brata.

„Oni nisu zaslužili da umru. Oni su samo krenuli za boljim životom. To se nije smjelo dogoditi,“ rekla je u suzama novinarima u Vancouveru.

„Da budem iskrena, ne želim kriviti samo kanadsku vladu za ovo. Želim kriviti cijeli svijet.“

Na putu iz regije Akyarlar na Bodrumskom poluotoku prema Kosu su se prevrnula još dva čamca na kojim su bile ukupno 23 izbjeglice.

Jedna od preživjelih, Zeynep Abbas Hadi, se onesvijestila nakon što je vidjela mrtva tijela svoje dvoje djece, dobi 9 i 11 godina, javlja agencija Dogan.

Nilufer Demir, foto reporterka agencije Dogan koja je autorica fotografije malog Ajlana je za CNN izjavila: „Kada sam shvatila da ne mogu učiniti ništa da vratim ovog dječaka u život, pomislila sam da moram barem snimiti ovu fotografiju, kako bih pokazala ovu tragediju cijelom svijetu.“

 „Nadam se da će ova fotografija ponukati dužnosnike da dođu do nekog rješenja,“ rekla je ona

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close