BiHPolitika

Smije li SDA da krši autorska prava?!

NAKON FACE TV, ŽESTOKO PROGOVORILA I TV1

Osvojiti vlast po svaku cijenu: Bura oko predizbornog spota Šefika Džaferovića… Smije li SDA da krši autorska prava?!

 

Stranci demokratske akcije toplo preporučujemo da, iako su njeni pojedinci skloni kršenju zakona, ipak prije svakog narednog pokušaja da rade promotivni spot, detaljnije iščitaju i zakone, u ovom slučaju Zakon o zaštiti autorskih prava. Kraći je od Krivičnog zakona, navodi se u zahtjevu TV1

 

Nakon sinoćnje burne reakcija prvog čovjeka Face TV-a Senada Hadžifejzovića i nemilosrdne javne prozivke Stranke demokratske akcije zbog grubog kršenja autorskih prava prilikom korištenja televizijskih snimaka u predizbornom spotu za kandidata ove stranke za Predsjedništvo BiH, oglasila se i TV1 sa zahtjevom za brisanje snimaka ove tv kuće iz promotivnog spota Šefika Džaferovića.

Zahtjev je upućen Predsjedništvu SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću, a u njemu se navodi sljedeće:

Poštovani,

obraćamo Vam se ovim putem kako bismo izrazili svoje duboko neslaganje činjenicom da se Stranka demokratske akcije, tačnije Kreativni tim ove stranke, nezakonito i bez bilo kakvih konsultacija, samoinicijativno koristio kadrovima gostovanja Šefika Džaferovića u programu naše televizije, a u cilju izrade promotivnog spota.

SDA je na ovaj način demonstrirala neprofesionalnost koristeći inserte TV1, čime je prekršen Zakon o autorskim pravima.

Ovakav potez SDA ne smatramo slučajnim. Naime, već mjesecima ne samo pojedincima iz SDA, već i drugim strankama, kritičko novinarstvo i izvještavanje TV1 smeta. I predmet je, pouzdano znamo, analize na stranačkim sastancima.

TV1 će i dalje zadržati svoj kurs kritičkog i nepristrasnog informiranja i znati odgovoriti i na ovakva neprofesionalna ponašanja i ciljana podmetanja od strane Kreativnog tima SDA, u bezobraznom i providnom pokušaju da se kroz promotivni spot i TV1 prikaže kao televizija Stranke demokratske akcije.

Iz tog razloga se obraćamo zvaničnicima u SDA, posebno nemaštovitom Kreativnom timu ove stranke da odmah i bez potrebe za bilo kakvim dodatnim obrazloženjima, kadrove gostovanja gospodina Šefika Džaferovića u programu TV1 izbriše iz svoga spota, uz zahtjev da se ubuduće poštuju autorska prava naše kuće, a posebno integritet i dignitet koji je na ovaj način SDA pokušala ugroziti.

TV1 je televizija građana i svih naroda BiH i tako će i ostati. A Stranci demokratske akcije toplo preporučujemo da, iako su njeni pojedinci skloni kršenju zakona, ipak prije svakog narednog pokušaja da rade promotivni spot, detaljnije iščitaju i zakone, u ovom slučaju Zakon o zaštiti autorskih prava. Kraći je od Krivičnog zakona.

U slučaju da se oglušite na naš zahtjev, zaštitu ćemo tražiti sudskim putem, navodi se u zahtjevu koji potpisuje direktor TV1 Sanjin Bećiragić.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

VIDEO/ NAKON OBJAVE SPOTA ZA ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA

Hadžifejzović: Vrijeme je da progovorimo! Tražimo izvinjenje od SDA! Bezobraznici i lopovi pokrali su našu televiziju! Idemo na sud!

Kreativni tim SDA u spotu se poslužio kadrovima raznih bh. televizijskih kuća, između ostalog i snimcima Face TV-a, u kojima se pojavljuje Šefik Džaferović, i uklopio ih u promotivni kontekst svog kandidata – bez pitanja i traženja odobrenja na ime autorskih prava

Nakon objave prvog promotivnog predizbornog spota, koji je Stranka demokratske akcije načinila za svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, u sinoćnjem Centralnom dnevniku burno je reagovao prvi čovjek Face TV-a Senad Hadžifejzović zbog, kako je naveo, “grubog, drskog i bahatog kršenja autorskih prava ove tv kuće” od strane SDA.

Naime, kreativni tim SDA u spotu se poslužio kadrovima raznih bh. televizijskih kuća, između ostalog i snimcima Face TV-a, u kojima se pojavljuje Šefik Džaferović, i uklopio ih u promotivni kontekst svog kandidata – bez pitanja i traženja odobrenja na ime autorskih prava.

Tim povodom, Senad Hadžifejzović je sinoć javno prozvao ovu stranku i najavio sudsku tužbu ukoliko se spot ne povuče. O čemu se zapravo radi i zašto je istaknuti bh. novinar ovako burno reagovao, pogledajte u video prilogu…

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close