Smajo Karačić: Rukometni savez BiH je u katastrofalnoj finansijskoj situaciji

Rukomet – Za finansije saveza brinu se tek dva ili tri čovjeka

Generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić je upozorio na loše stanje u Rukometnom savezu BiH.

Prema riječima generalnog sekretara Smaje Karačića finansijska situacija u Rukometnom savezu BiH (RS BiH) je katastrofalna. Samo za dvije utakmice muške rukometne reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj koje će se igrati 4. i 8. novembra potrebno je skoro 100.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i niz godina unazad, za finansije saveza brinu se tek dva ili tri čovjeka. Uz Karačića to su Mirza Muzurović, direktor reprezentacije, a u pomoć im pritekne i Enid Tahirović, predsjednik RS BiH.

“Iskreno govoreći ni sam ne znam kako ćemo preživjeti ovaj period. Finansijska projekcija za utakmice sa Slovačkom i Litvanijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. je oko 100.000 KM, tačnije 96.700. Samo za avionske karte potrebno nam je 46.000 KM. Da neko ne bi pomislio kako su to lažne cifre, kada kažem karte tu je uračunat dolazak igrača u Sarajevo, a od reprezentativaca samo Alen Ovčina igra u BiH. Zatim odlazak na gostovanje u Kaunas, a potom njihov transfer na njihove destinacije u zavisnosti gdje ko igra. Te troškove smo nekako uspjeli pokriti, a kako ćemo ostale vidjećemo”, priča Karačić za Anadolu Agency (AA).

Ono što Karačića posebno brine je odnos nadležnih organa prema sportu u BiH.

“U posljednje vrijeme je odnos državnih i entitetskih organa nadležnih za sport gori nego ranije. Od državne, te vlada Federacije BiH i Republike Srpske nismo dobili niti jedne marke. Jedino će nam Kanton Sarajevo pomoći sa 15.000 KM, kao i kompanija ‘Klas’ s kojom je saradnja u toku realizacije, ali im se i jednima i drugima zahvaljujemo. Posljednjih mjesec dana idemo od vrata do vrata raznih firmi i ‘prosimo’ kako bismo osigurali sredstva za normalno funkcionisanje. Sva sredstva koja uspijemo dobiti odu na troškove reprezentacije, a uposlenici Rukometnog saveza BiH već dva mjeseca nisu dobili platu. Međutim, ko nas pita kako nam je. Kao i bezbroj puta do sada moraćemo se sami snaći, a nadam se da ćemo i ovoga puta uspjeti”, kaže Karačić.

Bh. rukometaši za kvalifikacione oglede sa Slovacima i Litvancima okupiće se 1. novembra u Tuzli. Susret sa Slovačkom igraće se u tuzlanskom “Mejdanu”, koji ima toliko razumijevanja da će sačekati uplatu za korištenje dvorane. No, za postavljanje tarafleks podloge potrebno je odmah uplatiti 8.000 KM.

“Za dvoranu ‘Mejdan’ nam je potrebno 15.000 KM, ali srećom taj ćemo trošak moći platiti nakon utakmice. Nadamo se da će dvorana biti puna i da ćemo rasprodati sve ulaznice. To je jedino što bi nas moglo spasiti. Svi ugovori koje smo imali za ovu godinu su nam isplaćeni, ali su ta sredstva otišla za pokrivanje ranijih troškova koji su bili ogromni. Ljudi zaboravljaju da smo u januaru igrali na Svjetskom prvenstvu, a u rukometu se od toga ne zarađuje, nego se stvaraju dodatni troškovi. Uglavnom pred nama je veliki posao, ali ćemo učinti sve da reprezentativcima osiguramo normalan smještaj i dobre uslove za pripreme”, završio je Karačić.

Rukometna reprezentacija BiH nalazi se u grupi 1 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u koje će se 2017. godine održati u Francuskoj.

Osim Litvanije i Slovačke rival BiH u grupi je i Kosovo. Samo prvoplasirana selekcija plasiraće se u baraž za SP, u kojem će igrati pobjednici svih šest kvalifikacionih grupa, te 12 selekcija sa EURO 2016. Utakmice baraža na programu su u junu naredne godine, dok će se kvalifikacije završiti u januaru.

(Vijesti.ba / AA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close