Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH oduzeli robu u vrijednosti od 100.000 KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH na graničnim prijelazima Hukića brdo i Pavlovića most oduzeli su razne tekstilne proizvode i parfeme u vrijednosti od 100.000 KM. Na graničnom prijelazu Hukića brdo, u blizini Bihaća, u večernjim satima stigao je kombi marke „Renault Master“ austrijskih registarskih oznaka, u kojem su se nalazile osobe sa inicijalima E. A. i H. M. iz Bihaća. Tom su prilikom carinskim organima prijavljene za uvozno carinjenje rabljene stvari poput tekstila, kuhinjskih elemenata, aluminijskih stepenica i velikih plastičnih buradi. Izvršenim detaljnim pregledom u plastičnim buradima i kutijama nalazilo se skriveno 2.759 komada raznih novih tekstilnih proizvoda poput trenerki, majica, i drugih tekstilnih predmeta. Detaljnom kontrolom je ustanovljeno da se roba pokušala uvesti u BiH kao već rabljena, a radilo se o potpuno novim proizvodima, pa se opravdano sumnja da je učinjen prekršaj iz čl. 6. Zakona o carinskim prekršajima BiH, koji govori o prijavljivanju robe koja ima drugi kvalitet s namjerom da se plate manje uvozne dažbine. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procijenjena je na 90.000 KM, a protiv osobe koja je pokušala nezakonito uvesti robu u BiH pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Također, na Graničnom prijelazu Pavlovića most, zbog utvrđenih carinskih prekršaja od ove osobe oduzeta je razna roba u vrijednosti od nekoliko tisuća KM. Radilo se o 30 parfema raznih poznatih svjetskih robnih marki, te o 1.420 komada četkica za ručne električne alate. Robu su u BiH pokušale prokrijumčariti osobe sa inicijalima Š. K. iz Gradačca i B. M iz Doboja. Neprijavljena roba je oduzeta, a protiv osoba koje su počinila carinske prekršaje pokrenuti su prekršajni potupci pred nadležnim sudom u Bijeljini.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni.

www.magazinplus.eu – UINO BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close