Najalarmantnije stanje je u naseljima Prijeko, Gornje Moštre, Donja Seoča, Goduša- Plaholje

Služba CZ je nakon obilaska područja općine Visokog, ustanovila slijedeće stanje na terenu:

Najalarmantnije stanje je u naseljenim mjestima Prijeko, Gornje Moštre, Donja Seoča, Goduša- Plaholje i na regionalnom putu Visoko- Ilijaš.

Radi učestalih padavina postoji mogućnost izlijevanja rijeka na dijelovima regionalnih puteva Visoko- Ilijaš i Visoko – Kiseljak.

Ustanovljeno je da najveći problem predstavljaju nabujali potoci, a pošto se očekuje kiša i u narednim danima, apelujemo na građane Visokog, pogotovo u ruralnim dijelovima, da preventivno djeluju čišćenjem korita potoka da bi se pokušala spriječiti veća šteta.

Za sada nisu ugroženi ljudski životi niti materijalna dobra.

Mjere za domaćinstva u slučaju poplava

U slučaju poplava pripremljenost može smanjti štete od poplava i Vama i zajednici. U datom momentu neophodno je znati šta činiti, kako se zaštiti u opasnim situacijama i poučiti svoju porodicu, a naročito djecu kako postupiti.

Ne dopustite da se djeca igraju vani ili u blizini rijeka, kanala ili odvoda za vrijeme nevremena.

Pripremite svoja lična dokumenta, komplet prve pomoći, toplu odjeću, konzerviranu hranu, vreće za spavanje, baterijsku lampu sa rezervnom baterijom, bocu vode, mobitel sa punjačem, prenosni radio ili tranzistor i sve potrebne stvari za hitne slučajeve.

Uklonite stvari iz prizemnih i podrumskih prostorija na višu etažu, isključite komunalije na glavnoj sklopki ili ventilu (struja, voda, plin i dr.),  zaštitite stoku i kućne ljubimce. Tokom noći boravite u prostoriji na višoj etaži ili kod komšija koji imaju višespratni objekat.

Pratite informacije i vremensku prognozu. Pratite vodostaj rijeka i budite spremni na eventualnu evakuaciju. Ostvarite kontakte sa predsjednicima savjeta mjesne zajednice i sa povjerenicima  civilne zaštite u Vašoj mjesnoj zajednici.

Za vrijeme poplava nemojte hodati kroz vodu koja se kreće. Koristite štap za provjeru čvrstoće tla ispred Vas. Nemojte voziti u poplavljenom području. Ako Vas zarobi voda u vozilu, napustite vozilo što prije. Ako postoji bilo kakva mogućnost bujične poplave, kretati se odmah na više tlo bez čekanja na upute za sklanjanje.

Nakon poplave neophodno je pratiti vijesti da saznate je li voda za piće ispravna.

Izbjegavati poplavne vode koje mogu biti onečišćene uljem, benzinom ili fekalijama iz kanalizacije. Izbjegavati kretanje kroz vodu, jer voda može biti električni nabijena iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova. Povratak kući samo kada lokalne vlasti potvrde.

Budite oprezni prilikom ulaska u stambene prostore, postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima. Vodite računa kako uključiti struju, vodu i plin. Učinite sve da Vaš dom učinite sigurnim.Tokom oporavka od poplava mnoge opasnosti još postoje i prijete. Slušajte upozorenja lokalnih vlasti i pazite na sebe i svoju porodicu.

Primjenjujući ovako predložene mjere lične i uzajamne zaštite umanjiće se štete i Vama i lokalnoj zajednici.

Molimo Vas da prilikom pozivanja i traženja pomoći budete razboriti, tačno kažete mjesto i adresu stanovanja i saopštite stadij prirodne nepogode, a za sve to vam sugerišemo bitne brojeve na području općine Visoko:

Općina: 032-732-500                                         Opskrbljivač vode: 738-600

Općinska služba CZ: 735-700                           Opskrbljivač plina: 061-189-790

Vatrogasna služba: 737-500                             Opskrbljivač struje: 736-507

Policijska uprava: 738 555                                Dom zdravlja: 738-777Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close