Slobodna zona „Visoko“ druga po rezultatima u FBiH

USPJEŠNO PROŠLOGODIŠNJE POSLOVANJE SLOBODNIH ZONA

Federalna vlada usvojila je jučer informaciju Federalnog ministarstva trgovine o poslovanju slobodnih zona u Federaciji BiH u 2014. godini.

Prema podacima kojima raspolaže Uprava za indirektno oporezivanje BiH, na području Federacije BiH trenutno su aktivne četiri slobodne zone: „Holc“ d.o.o. Puračić, „Vogošća“ d.o.o. Vogošća, „Visoko“ d.o.o. Visoko i „Hercegovina“ d.o.o. Mostar

Najbolje rezultate ostvarila je slobodna zona „Vogošća“, iz koje je 99,96 posto proizvedene robe izvezeno u inostranstvo.

Slobodna zona „Visoko“ je druga po rezultatima, tj. izvezla je 98,24 posto od ukupno proizvedene robe, a „Holc“je treća s 96,97 posto izvezene robe. Slobodna zona „Hercegovina“ ostvarila je 58,15 posto izvoza u odnosu na ukupno proizvedenu robu.

Sve četiri slobodne zone u FBiH, konstatirano je u informaciji, zadovoljavaju uslove ekonomske opravdanosti poslovanja u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnim zonama. Kod svih slobodnih zona vrijednost izvezenih roba u inostranstvo je veća od 50 posto ukupne vrijednosti proizvedene robe u zoni u periodu od 12 mjeseci 2014. godine.

Opširnije:
Održana 31. sjednica Vlade Federacije BiH: Slobodne zone poslovale pozitivno, Visoko na drugom mjestu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close