Slijedi nova finansijska kriza

Svijet je ponovo na ivici nove finansijske krize, jer niske kamate u Francuskoj, Njemačkoj i drugim razvijenijim ekonomija podstiču krizno stanje na tržištu nekretnina, tvrdi poznati američki ekonomista Nouriel Roubini.

On vjeruje da će već „naduvani baloni“ na tržištu nekretnina prije ili kasnije „eksplodirati“. Poslije toga treba očekivati novu hipotekarnu krizu i recesiju u svjetskoj privredi.
Roubini, koji upravlja i investicionim fondom „Roubini Global Economics“ i prvi je među poznatim međunarodnim ekonomistima predvidio izbijanje globalne finansijske krize u ljeto 2008. godine, ističe da je ta velika kriza za posljedicu imala i seriju kolapsa tržišta nekretnina u mnogim zemljama, uključujući najrazvijenije.
U tekstu koji prenosi elektronsko izdanje „Project Syndicate“, Roubini podsjeća da je hipotekarna kriza prvo buknula u SAD, raširivši se potom u veliki finansijski problem koji je poslije najveće svjetske privrede bolno, zbog nedostatka odgovarajućeg nadzora u poslovanju banaka i drugih finansijskih institucija, pogodio Veliku Britaniju, Španiju, Irsku, Dubaji i niz drugih zemalja.
Pet godina poslije te krize opet smo svjedoci pojave novih finansijskih problema, ako ne i pravih „balona“ na tržištu nekretnina u Švajcarskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i nekim drugim evropskim zemljama, ali i Kanadi, Australiji, Novom Zelandu,  a prije svega u Velikoj Britaniji, prvenstveno u Londonu, uvjeren je Roubini.
Na tržištu brzo rastućih ekonomija takođe, prema riječima američkog ekonomiste, primjetna je pojava „balona“ na tržištu nekretnina, što je slučaj u Hongkongu, Singapuru, Kini i Izraelu, ali i i velikim gradskim centrima kakvi se nalaze u Turskoj, Indiji, Indoneziji i Brazilu.
„Postoji mnoštvo naznaka da su se na tržištu tih zemalja već pojavili „baloni“: cijene nekretnina brzo rastu, razlika između cijena nekretnina i zarada postala je ogromna i još raste, a obim hipotekarnih kredita, u svim zajmovima domaćinstava, ostaje visok“, ističe Rubini.
On takođe tvrdi da su se takvi „baloni“ u mnogim zemljama pojavili zbog veoma niskih kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa.
Roubini kaže da u uslovima slabog ekonomskog rasta, visoke nezaposlenosti i niske inflacije velika likvidnost na koju utiču novčana politika centrobanaka dovodi do rasta cijena aktive, počevši od cijena nekretnina.
Sada se u mnogim zemljama, očito, stvaraju uslovi za ponavljanje posljednje krize na tržištu nekretnina „u usporenom režimu“, ocijenjuje Rubini i zaključuje da nas je prošla kriza naučila jednoj, prostoj, zakonitosti: „Što je veći „balon“ (hipotekarni), to će biti neprijatnije suočavanje sa realnošću“.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close