Slavko Jovičić Slavuj: Od lopova ovdje niko ne može da živi

Jedini nisam virio u blagajnu Parlamenta • Podnijeću apelaciju protiv BiH • Jelko Kacin meni drži predavanja, kao da sam juče sišao sa grane, kaže u intervjuu Slavko Jovičić Slavuj, poslanik Predstavničkog doma PSBiH iz SNSD-a.

Oslobođenje
PIŠE: Jelena MILANOVIĆ

• S govornice Parlamenta ste čestitali Vladimiru Putinu i Rusiji pripajanje Krima. Na svom blogu ste napisali kako nije čudno što nijedan medij u RS-u nije prenio Vašu čestitku? Zašto?
– Jedini medij koji je prenio pola rečenice i gdje se vidi čestitka je Oslobođenje. Ono što je mene frapiralo, a pratim sve medije, objavio je to Glas Amerike, Slobodna Evropa, mnogi drugi mediji u svijetu, jer je to prvi put da neko uputi javnu čestitku, bez obzira na to što je o tom pitanju podijeljen stav političara u BiH. To je pokazalo i glasanje naših poslanika u Evropskom parlamentu. Milica Marković je bila normalno protiv isključenja Rusije, a Bošnjaci su bili za i podržali su stav Bruxellesa. Ni Predsjedništvo BiH se nikad oko toga neće dogovoriti i to je jasno. Srbi će navijati za Putina, Bošnjaci za Bruxelles. Primjer je to za sve druge probleme u BiH, koji se multipliciraju, a niko ne vodi računa o Bosni i Hercegovini. Ovo je moja zemlja.

Jedini u Potočarima

• Kazali ste nedavno da je problem što Ankara sve otvorenije promoviše bošnjačke interese u BiH na štetu ostalih naroda. Istovremeno se u Sarajevu žale da Turska mnogo više ulaže u Srbiju nego u BiH. Kada će doći vrijeme da govorimo o ekonomiji?
– Suštinsko rješenje političkih problema u BiH će biti kada se riješe ekonomski. U prošlom mandatu sam tražio i dobio saglasnost Predstavničkog doma da se održi zajednička sjednica oba doma sa jednom tačkom ili sto jednom. Ali, da pod jedan bude ekonomija, pa provođenje ekonomskih mjera i samo ekonomija. Ako narod počne bolje da živi, neće ga uopšte interesovati ko je član Predsjedništva ili Parlamenta.

• I kako su Vaše kolege reagovale?
– Dobijem saglasnost, ali nažalost, nikog to nije kasnije interesovalo, jer je lakše baviti se drugim temama, usložnjavati ionako složenu političku situaciju.

• I ubirati poene na tome…
– To je kratkoročna mjera i u Parlamentu sam rekao da ne trebamo od njega praviti akademiju nauka i umjetnosti. Treba da nas razumije narod koji nas bira, a najmanje smo uradili za narod. Nismo uradili ništa ni za sebe. BiH se treba fokusirati na tri prirodna resursa i onda nam ne treba pomoć MMF-a i EU. Imamo poljoprivredu, energetiku i šume. Kad bismo ih stavili u funkciju, izvozili bismo hranu i struju za pola Evrope. Ali, od lopova ovdje niko ne može da živi. Niko nema želje da se obračuna s lopovima. Dolazim iz organa bezbjednosti. Nisam bio klasični špijun. Ali, podnio sam ostavku u komisiji koja se bavila utroškom donacija koje su stigle u BiH. Koju god cifru kažete, nećete pogriješiti, 20 milijardi dolara, 40 milijardi… Neke nevladine organizacije su došle do podataka.

• A nevladine organizacije postaju vladine?!
– Ma koje NVO? Ove što finansira Soroš i bjelosvjetska ološ? Skupe se njih troje i osnuju NVO. Znate koje poštujem, one koje iza sebe imaju članove. Poštujem logoraše i u FBiH i u RS-u, bez obzira na to što su podijeljeni.

• Ispade kao da ste u opoziciji?
– Nije u pitanju pozicija i opozicija, svi su bili za moj prijedlog. Ali, kad je došla sljedeća sjednica, neće niko. Ne odgovara im.

• U Parlamentu nije prošao zakon o logorašima. Osim finansijskih, koji su još razlozi da ove kategorije nema u zakonskim rješenjima?
– Ne može proći zato što postoje dijametralno suprotni stavovi. Ne postoji niko u bošnjačkom establišmentu ko će reći: Evo, Slavuj je bio u logoru, postojao je logor za Srbe. Kao što ću ja reći da su Srbi držali logore u koje su zatvarani Bošnjaci, odnosno tada muslimani. Zar je meni bilo lako, kao jedinom Srbinu, koji je 2003. bio u Potočarima, kada su tu došli Clinton, Schroeder? Nisam otišao da provociram, već iz najboljih namjera da pružim ruku. Ne pomirenja. To je individualni čin. Valja meni ovdje živjeti, valja mojoj djeci ovdje živjeti. Ubijali smo se i šta smo dobili? Valja nam opet sjesti i dogovarati se. Ne može ključan i dominantan interes imati većinski narod. Tri konstitutivna naroda su ustavna kategorija ove države. Mada države nema u Ustavu, ali eto ja je tako zovem. Nemoguće je postići bilo kakav dogovor po sistemu neka komšiji crkne krava, ali ovdje je problem što je nama i komšija crk'o, a mi smo izgubili osjećaj. Moramo vratiti dignitet i poštovanje prema sebi, da bismo poštovali druge. Ne smijemo se služiti prevarama i lažima. Kad neko kaže nije svačije kroz selo pjevati, to nije bezveze izvalio. Neka se vidi šta to znači. Ne treba nam ni Kant ni Hegel, to znači ne čini nikome zlo. Meni za ovo moje zdravstveno stanje nije kriv nijedan narod. Nisu krivi Bošnjaci, već se tačno zna ko me mučio. Ali, ne mogu ja zbog njih mrziti cijeli narod. Tamo gdje se ne slažemo, ta pitanja treba odgoditi, a gdje se slažemo, moramo doći do dogovora. Ne volim ja strane riječi, čuj konsenzus. Pričao sam kako baba jedna koja daje otisak da primi penziju jer se ne zna potpisati, mene pita: ljepotane (a prvo je to smiješno), jeste li implementirali ono? Ja tu riječ naučio prije pet godina. Kao i sad ovu – plenumaši.

Nagradno pitanje

• Član ste Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA. Je li se raspravljalo o odgovornosti direktora agencije zbog nereda 7. februara?
– Nisam atletičar pa da kažem da sam rekorder, ali među pet sam najaktivnijih poslanika. Jedini sam koji nije izostao ni sa jedne sjednice, a znao sam primat infuzije u pauzama zasjedanja. Mene nema na ovim televizijama Aleksandre Pandurević, koja se nije javila u Parlamentu. Ja se na jednoj sjednici javim 15 puta. Postavio sam, ne poslaničko već nagradno pitanje, koliko smo mi i Savjet ministara osnovali agencija na nivou BiH. Niko nije znao. Ima agencija sa 15 zaposlenih i osam službenih auta. Zašto? Ne treba ga imati ni direktor, jer je sve svoje u nju doveo. Ovdje svaka stranka ima neki svoj medij, svaki poslanik ima svog novinara. Rijetki su neki, nije da ti sad dajem neki kompliment. Kompliment se daje damama, kad se laže i udvara, dodvorava, petlja. Ono što sam rekao u Parlamentu, za to sam se i zalagao. Ne može se danas neko zalagati za svoj narod, bez obzira na to što ja dolazim iz Republike Srpske, da se zalažem da Srbi jedu bijeli hljeb, a da u Federaciji niko ništa ne jede. To je nemoguće. Jesam bio u logoru, ali nisam u ludnici, pa da ne shvatam šta se dešava oko mene. Svaki dan sam s narodom.

• Najavili ste da BiH nakon slučaja Sejdić – Finci očekuje tužba Slavka Jovičića i grupe. Jeste li podnijeli tužbu i zbog čega?
– Podnosim apelaciju, čekam samo da se iscrpe svi pravni lijekovi, kako to kažu pravnici. Žao mi je što nije donesen zakon za sve logoraše na nivou BiH. Logoraši iz bošnjačkog naroda ne shvataju da se ne može tužiti RS. On je u sastavu BiH i nema pravni subjektivitet po tom osnovu. BiH kao država je priznata od UN-a. Ona je potpisnik konvencija i bila je dužna po Ženevskoj konvenciji zaštititi svoje građane od torture, zlostavljanja, a to nije uradila. BiH je odgovorna i ima da nadoknadi materijalnu i nematerijalnu štetu ljudima koji su zatvarani, zlostavljani, mučeni, ja ću tu apelaciju dobiti. Ona se neće zvati Sejdić – Finci već Slavko Jovičić Slavuj i ostali, koji hoće sa mnom. Sve međunarodne konvencije su na mojoj strani, a sve one imaju supremat nad Ustavom i domaćim zakonodavstvom. Hoću li ja dovesti do kraja taj proces, ne znam, ali neko će imati koristi od toga. Ovo što se sada radi po sudovima, logoraši griješe, pa i moji iz RS-a. Tuže jedni Federaciju, drugi RS. BiH će morati naći pare, a da li će zbog toga bankrotirati, mene ne interesuje. Kad je mogla dozvoliti da se ljudi muče, žene siluju, mora to da nadoknadi. Mi nismo u tranziciji, već transmisiji nekih svojih razmišljanja. Dođe Jelko Kacin i drži mi predavanja. Što ne vrati 300 miliona maraka koje je opljačkala Ljubljanska banka štedišama iz BiH ako već hoće da nam pomogne.

• Gospodin Kacin kaže da nam je problem što nemamo državnu vladu, već Vijeće ministara koje samo vijeća.
– Eto, on radi. Uči me pameti kao da sam juče sišao s grane. Da Sloveniji i Hrvatskoj nije BiH, propale bi za 24 sata. Kakva EU. Šta mogu proizvesti i prodati Švicarskoj i Austriji? Nego sve smeće uvaljuju nama. U prošlom mandatu sam to rekao, kada sam bio u komisiji za spoljnu trgovinu i carine. Sav lopovluk je tu, od uvoza krušaka do oružja. Ko će meni ekonomskim parametrima objasniti da je kutija ronhila u Rovinju na kapiji 2,4 KM a kod nas 1,7 maraka? Kako je bilo moguće da se nađu Srbin i Bošnjak i uvezu sedam hiljada tona goveđih glava? Na goveđe glave se tada nisu plaćale carine. Oni su carinskim deklaracijama prali pare, a uvozili biftek. Pa sam postavio pitanje u Parlamentu, ako su uvezli sedam hiljada tona goveđih glava, gdje su te kosti? Groblje bi moralo biti veće od ovog parlamenta. I samo na toj transakciji, ta dva lopova, zaradila su 20 miliona KM. Šta njih briga za BiH, za novinara, parlamentarca.

• Još u 2010. ste rekli da ne želite koristiti službeni mobitel i novac za reprezentaciju. Tek sada uslijedile su inicijative Vaših kolega za ukidanje nekih od tih beneficija.
– Otiđite u blagajnu Parlamenta i provjerite: jedini sam poslanik koji nije otvorio ta vrata. To znači da nigdje nisam putovao, nisam uzeo dnevnice, nisam uzimao putne troškove.

• Priča se da bude i suza ako se nekome od parlamentaraca otkaže putovanje.
– Imate ovdje, nije to nikakva tajna, poslanika koji su više vremena proveli u zraku nego u poslaničkim klupama, putuju stalno, ali nikad nisam vidio od toga koristi za BiH. Jesu li doveli ijednog investitora? Takvih imate koliko hoćete, samo da je hodati.

• Ponaša li se pravosuđe kao država u državi?
– Ako ih je iko napadao, ja sam, ali ne može pravosuđe raditi na način kako bih ja želio ili neko drugi. Sve je to borba za vlast. Ponavljam stalno, nema mira u BiH u smislu ljubavi i sloge dok se ne razjasni ratna prošlost. Da smo razjasnili prošlost iz Drugog svjetskog rata, pola nam se ovih stvari ne bi desilo. Ali, ne možemo razjasniti kad se sve negira. Objavio sam blizu 4.000 autorskih tekstova, nijednu riječ ne bih promijenio. Nisam se služio lažima, nikoga nisam vrijeđao. Pa sam tražio da primimo 200 tužilaca i napravimo strategiju za pet godina. To su Tužilaštvo i VSTV prihvatili. Bilo nam je to isplativije i uz kredit, nego da razvlačimo ovako 20 godina, kada nam umiru svjedoci i tek smo sada zagužvali. Da ja sam odlučujem, sad bih potpisao da je Republika Srpska samostalna. Ali, svjestan sam da to nije moguće i zato i ja nekad koristim te strane riječi, a čujem i ovdje u Parlamentu kad kažu: ako gledamo to sa viših aspekata, kroz prizmu regiona, to bi u kontekstu trebalo… I šta sam rekao? Neka se svaki građanin okrene u krug stotinu metara u mjestu gdje živi, spoznaće deset lopova bez dana radnog staža a imaju dvije-tri firme. Kako?

• Može li Parlament ograničiti primanja direktorima policijskih agencija?
– Neke su moje kolege smatrale da se služim demagogijom kada sam u prošlom mandatu predlagao da poslanici ne trebaju imati više od hiljadu KM mjesečno. Moramo opremiti policiju, ali ne da tuče narod. Mi nemamo vojsku ni za gašenje požara. To je skupljeno, jer je neko naredio iz NATO-a. Ima jedna dobra anegdota, a ni danas taj problem nije riješen – imamo problem sa granicama BiH. Sa Crnom Gorom oko Vučeva. Đuro Pucar, koji je tada bio sve u BiH, sa visokim crnogorskim funkcionerom igrao karata na Tjentištu: Pucar izgubio i dao pola Vučeva njemu. Mi ne možemo da ga vratimo, oni ne mogu da ga otmu.

• Još većih problema ima sa Hrvatskom.
– Ne znam sad ko je sve sa njima kockao. Komunisti su bili pametni. Osjetljive stvari su gurali pod tepih i narod o njima nije znao. Problem ovog sistema je što su lopovi ukrali i tepih.

• Ko će onda hapsiti lopove?
– Cijeli život sam se borio protiv njih, ali biće mi žao što sam imao malo uspjeha. Od koga sam ja uzeo marku? Stipendirao sam dva studenta, pomogao gdje sam mogao. Danas funkcioneri uzmu pare iz budžeta i otvaraju džamije, crkve… Zagrnu se onim peškirima i kažu evo ga donator. Iz svog džepa nije dao ni marke. Tako funkcioniše BiH, a može biti drugačija i vraćam se na one resurse.

• Može li borbe protiv lopova biti nakon oktobra?
– Ne znam, ja tada neću biti u vlasti, već ću osnovati organizaciju za borbu protiv nje. Ko god bio u njoj. U ovih osam godina nisam uspio realizovati svoje osnovne ciljeve, a to je da narodu bude bolje, a predlagao sam rješenja.

• A taman sam htjela pitati možemo li Vas očekivati ponovo na listama?
– Ne znam, to će zavisiti i od stranke, a imam problema sa zdravljem. Nikad se nije desilo u BiH da 2006. budem ubjedljivi pobjednik na izborima u svojoj izbornoj jedinici, a da nisam član stranke. U 2010. uzmem člansku knjižicu. Znam jednog lopova na Palama, ima osam knjižica. Nije problem ko će biti na listi, već to što ti koji dođu u ovu zgradu (Parlament BiH, op.a.) zaborave i svoju suprugu. Gledaju kako da ukradu nešto na putovanju i kažu da su kupili, a nisu. Prošle izbore sam tačno pogodio ko će pobijediti, ali to neću dati u novine. Nemoguće je da u ovoj državi pet ljudi ima svoje avione. Sad je utrkivanje oko smanjenja PDV-a za dječije igračke, knjige. Predlagao sam još 2007. da se oporezuje luksuzna roba, zlato, jahte, tada su tri čovjeka u BiH imala svoje avione, sada ih ima pet, da se i oni oporezuju maksimalno, a da namirnice imaju nultu stopu. Pa sam predlagao, kako je moguće da 2.000 automobila leži u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje i da plaćamo godišnje 500-600 hiljada maraka ležarinu, da se ta vozila poklone bolnicama, Crvenom krstu, narodnih kuhinjama. A šta rade tamo? Poskidaju glavne dijelove, pa kad je auto očerupan, dovedu komisiju i kažu da je neispravan. Naravno da ne može ići bez guma i volana. Niko neće da ga uzme. Kad prođe procedura, sve što su pokrali, vrate i voze te aute. Postavio sam i pitanje kako može pomoćnik ministra koji je državni službenik voziti automobil 24 sata i trošiti gorivo na račun države? Ide u svatove, razbije auto u svatovima i nije ga stid staviti još galeriju na auto, doći na Jahorinu i skijati se. Sa cijelom porodicom! BiH može napraviti uštedu da stavi van funkcije 2.000 vozila.

SP u fudbalu

• Vaš kolega Zvonko Jurišić kazao je za Oslobođenje da niko neće pristati na smanjenje tolikog broja vozila.
– Gospodin Jurišić je bio predsjednik komisije za istragu utroška donacija. Kad sam ja podnio ostavku u njoj, nikad više nije zakazao sjednicu. Najmanje je 40 milijardi opljačkano na donacijama.

• Investitori se žale na birokratske procedure. Je li ih zato malo?
– Ma koje procedure? Neka ti koji se žale dođu i dobiće papire za dva sata. Oni se vade na to. Boje se lopova ovdje. Čim krenu iz svoje zemlje, već ih neko, kako se to kaže spinuje, kao da mi ovdje jedemo ljude. Geografski položaj nam je najbolji, ali oni to gledaju kao najbolje za, opet novi termin, sve pošasti, trgovinu bijelim robljem, drogom, oružjem. Ovdje još jedino nije bilo svjetsko prvenstvo u fudbalu, a ni to ne bismo mogli organizovati, jer se ne bismo mogli dogovoriti u kojem gradu da se igra.

• Pa igralo bi se u tri grada, ali ko će osigurati ulaganja?
– Ne bi. Na stadionu Koševo, kad dođe srpski tim, uzvikuju “Kolji Srbina”, u Lukavici uzvikuju “Kolji baliju”, u Banjaluci demoliraju autobuse prije utakmice ili u Širokom Brijegu. Ovdje ne fale zakoni, već njihovo provođenje. Zar nije sramota ako se siluje dijete i taj zločinac dobije uslovnu kaznu? Tražio sam i dobio saglasnost od Parlamenta da Ministarstvo pravde pripremi izmjene zakona za te najveće pošasti, dilanje droge, silovanje djece, da kazna bude 40 godina. Postoje stenogrami. Rekao sam da je to dijete bilo od nekog funkcionera, mi bismo četiri dana zasjedali, angažovali SIPA, Tužilaštvo, novinare, sve da se ti uhapse i vješaju.

• I ko je stao uz Vas?
– Niko.

• Treba li nam reforma policije kad već ne možemo utvrditi ko je za šta nadležan tokom protesta?
– Ne može neko biti ministar bezbjednosti a da nema odgovornosti. Sreća pa nije bilo ljudskih žrtava. Zar trebamo pustiti da vlada anarhija, pa da se neko sjeti da treba djelovati. Rat nije počeo tako što je Srbin mrzio muslimana i obratno, već na fudbalskoj utakmici. A kad talas krene, teško ga je zaustaviti. Ima ovdje i mojih kolega, slažu čim zinu, a sreća je pa neki i ne zinu. Zato su im tu govornica i kasa. Neki su putovali na turistička putovanja, a prvo su im morali pokazati gdje idu. Ima poslanika koji se ni po Sarajevu ne znaju kretati bez turističkog vodiča. Normalno, ne mogu svi biti iz Sarajeva. Ali, svi su rođeni prije Adama i Eve i mene uče pameti.

Zatvorenicima samo fali paušal

• Mogu li mladi promijeniti stanje u državi?
– Nikad. Od koga će učiti? Samo će biti gore. Skupi se 20 plenumaša i demoliraju zgradu. Lako je rušiti. Platiće to njihovi roditelji, jer oni i ne rade. A milina je nekome danas biti i u zatvoru. Ima tri obroka, gleda TV, ima internet, čita novine, leži. Samo što ne prima platu i nema dodatak u vidu paušala. Još im to treba uvesti. Sretao sam lopove, kako smo ih zvali, sa A liste. Ko god je obio banku u Njemačkoj i Švicarskoj, svakome sam čestitao. Ali, bio sam ogorčen kad dovedu nekoga ko je izvukao novčanik u tramvaju. Da taj pokradeni ima para, imao bi i svoj auto. Sada bi ta A lista bila predugačka.

Sviđanje na Facebooku

• Aktivni ste na društvenim mrežama.
– Testiram ja svoje prijatelje sa Facebooka. Napišem misao i potpišem Jovana Dučića. Svi kliknu da im se to sviđa. Za sedam dana obnovim istu misao i potpišem sebe. Samo dvoje klikne. A sve isto. To vam je ta slika društva. Odbio sam 20.000 zahtjeva, a izbrisao tri hiljade imena. Šta će mi neko ako mi ne čestita rođendan, krsnu slavu. Ja svakom sve čestitam. Sve pratim. Na blogovima objavljujem svoje tekstove, izjave iz medija, ali nema vrijeđanja. Imam ovdje problema sa nekim “velikim Bošnjacima” koji nikad nisu bili u džamiji, a ja jesam. Ja se u Sarajevo nisam vratio, jer bih pobijedio sve političare. Sve bih dao da mogu dva metra potrčati. Snašao bih se na svakom mjestu. Znam pjevati. Da kažem samo: dobro veče, srpski narode, prodaću 50 hiljada CD-ova. Ali, nije mi to u interesu.

Karleuša i homoseksualci

• Pjevate li bolje od predsjednika SNSD-a?
– Neka ocijene drugi. Ima ljudi koji vole pjevati, a jedna je stvar što vole, a druga što ne znaju. Ja volim gledati Jelenu Karleušu. Ali, što ću je slušati, nijednu riječ ne razumijem bez prevodioca. I ona poslije toga rekla da ne bi dozvolila da je pipnem ni mrtvu. U velikoj je zabludi, ne bih je ni živu pipnuo, sva je od silikona. Nisam protiv narušavanja ljudskih prava. Podnio sam amandmane o zabrani diskriminacije. Ali, sam protiv lezbijki i homoseksualaca. Nema produženja vrste. Neka se oni bave čime se bave, ali daleko od naroda. Kakve šetnje? Svi su mi dali podršku u PSBiH, nisam mogao primijetiti da je iko na onoj drugoj strani. Ali, tu me neka Srpkinja iz Sarajeva, koja vodi neki centar, tužila. Ja sam Boga molio da idemo na sud. Kakav Sulejman Veličanstveni, šta bih ja napravio. Došli mi iz Evropske komisije da ja to prihvatim. I kažem: Evo, prihvatiću da dva homoseksualca ili lezbijke sklope brak. Čiju će djecu usvojiti? Ima li djece na grani? Ko će u tom braku bit strina? Imaju li tetku, gdje je tu amidža i šta je sa nanom? Kad nisam dobio odgovore, jednog iz Holandije, a baš se vidjelo da je homoseksualac, sve su inspiracije prošle. To nam neće nametnuti.

EU će prva propasti

• Kada će BiH ući u Evropsku uniju?
– Ko se sada sjeća Raffija Gregoriana, koji je bio ovdje strah i trepet? Ko se sjeća diktatora Paddya Ashdowna? Kad se sjetim šta mi je sve obećavao, sad me glava zaboli. Imao 25 hiljada eura platu, nigdje mu nije bilo bolje. Oni Boga mole da ovakva situacija u BiH traje još stotinu godina i da nas oni kao nešto mire. Neće vam niko dati upaljač ako vam neće ukrasti pepeljaru i to na vaše oči. Evropska unija je prva na redu da propadne. Mi bismo ušli za 20 godina u EU, ali nećemo ući jer će ona propasti za deset. Ovo je najnormalnija zemlja, a da nije član EU u Evropi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close