Skupština ZDK o ostavkama premijera i članova Vlade 25. februara

Sjednica Skupštine Zeničko dobojskog kantona, na kojoj će se odlučivati o ostavkama premijera i članova Vlade, planirana je za utorak, 25. februara.
Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine kojoj su u prvom dijelu prisustvovali i članovi Vijeća plenuma građana. Članovima Kolegija Skupštine jučer su od strane Plenuma građana dostavljeni novi zahtjevi, od kojih je najvažniji hitno održavanje Skupštine sa usvajanjem neopozive ostavke Vlade i prijedlog novog nestranačkog mandatara. Upravo je zapelo na ovom detalju, jer su predsjednici Klubova stranaka postavili pitanje kako Skupština, koju čine političke partije može predložiti nestranačkog mandatara.
Nihad Vejzović, predsjednik Vijeća Plenuma građana bio je vrlo jasan u ocjeni da se treba prestati sa prebacivanjem odgovornosti.

– Zeničko dobojski kanton ima sposobnih ljudi u svim općinama i ne treba od toga praviti problem, kazao je Vejzović.

Kolegij je postigao saglasnost o terminu sjednice planirane za utorak, 25. februara, izjavio je Sretko Radišić, predsjedavajući Skupštine. Radišić je najavio, da će u dnevnom redu Skupštine biti i Informacija o stanju bezbjednosti nakon protesta od 7. februara. Plenum građana u novim zahtjevima traži i prostoriju za svakodnevni rad, aboliciju za sve privedene učesnike protesta, te liste primanja poslanika i članova vlade u prošloj godini. Pored toga, kako se navodi u jednom od zahtjeva, u razgovorima sa Skupštinom ZDK, odstraniti predstavnike svih Sindikata, sadašnjih predsjednika udruženja finansiranih od strane budžeta i slično.

www.magazinplus.eu – RTV Zenica

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close