Skupština Franjevačke mladeži Bosne Srebrene u Visokom

Skupštinom je predsjedalo Područno vijeće Frame, a sudjelovali su predstavnici 37 mjesnih bratstava Frame. Framaš bi trebao biti osoba koja, slobodnom voljom, živi po primjeru sv. Franje Asiškog, osoba uključena u rad župne zajednice i koja je glasnik Radosne vijesti.

U Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, od 18. do 20. januara održana je redovna godišnja skupština Franjevačke mladeži Bosne Srebrene. Skupštinom je predsjedalo Područno vijeće Frame, na čelu s Majom Santai, područnom predsjednicom i fra Danijelom Rajićem, područnim duhovnim asistentom, a sudjelovali su predstavnici 37 mjesnih bratstava Frame.

Program skupštine započeo je slavljem Svete mise u samostanskoj crkvi, koju je predvodio fra Danijel Rajić, uz koncelebraciju fra Stjepana Pavličevića i fra Marinka Oršolića. Ovim Misnim slavljem, prvoga dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, i framaši su se uključili u istu.

Radni dio skupštine započeo je pozdravom g. Santai, područne predsjednice, koja je iskazala zahvalnost i radost što se na skupštinu odazvalo 37 bratstava Frame, od kojih je pet u osnutku, što je znak da se Franjevačka mladež širi. Skupštinu je pozdravio i fra Danijel, istaknuvši kako je Frama na uzlaznoj putanji, i to ne samo po broju, nego i kvaliteti rada. Fra Danijel je zahvalio duhovnim asistentima koji prate rad Frame i Područnom vijeću na zauzetom radu.

Prisutni predstavnici Frame iznijeli su izvještaje o radu njihovih mjesnih bratstava kroz koje se ogledalo bogatstvo projekata koje su framaši tokom 2012. godine realizirali u svojim župama. Također je predstavljen rad Frame u 2012. godini na područnoj razini. Predsjednica, g. Santai osvrnula se na sve projekte realizovane u protekloj godini: Školu animatora tjednih susreta Frame; Nacionalni seminar za voditelje formacije; Nacionalnu skupštinu OFS-a i Frame; Dan ekologije; Proslavu 20 godina Frame u BiH; Europski kongres OFS-a i Frame; II. Franjevački hod; Sportski susret; Framafest. Osvrćući se na iste projekte, fra Danijel je istaknuo kako je Frama Bosne Srebene među najaktivnijima u svijetu, a Frama BiH i među najbrojnijima, odmah nakon Italije i Brazila.

Trećeg dana skupštine, u nedjelju, 20. januara, predstavljen je okvirni plan aktivnosti za ovu godinu, a skupštinu je pohodio i pozdravio brat Željko Majdandžić, doministar Područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, koji je istakao radost što se sve više radi na povezivanju OFS-a i Frame. Na samom kraju radnog dijela skupštine doneseni su zaključci i izabrani delegati Područnog bratstva Frame Bosne Srebrene, za Nacionalnu skupštinu Frame i OFS-a koja će u aprilu biti održana u Rami i na kojoj će se birati i novo Nacionalno vijeće Frame BiH.

Redovana godišnja skupština Frame završena je slavljem Svete mise, koju je predvodio fra Danijel Rajić.

Izvor: (kta/i.v.)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close