Skrivena poskupljenja u BiH priprema za skupu jesen

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH u posljednja tri mjeseca su u laganom porastu, a i trgovci su počeli praviti manja pakiranja određenih namirnica, po istoj cijeni, kako bi, na neki način, prikrili tiho poskupljenje, navode za Nezavisne novine iz udruženja potrošača i iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, alarmirajući da će na jesen situacija biti još teža, jer će, vjerojatno, doći do dodatnih poskupljenja.

Ove podatke o rastu cijena potvrđuje i tabela Ministarstva trgovine FBiH, u kojoj su prikazane cijene osnovnih namirnica, pšenice i naftnih derivata u BiH, posebno u FBiH, posebno u RS. Iz ove tabele se vidi da je zabilježen lagani rast cijena u protekla tri mjeseca. Prema tim cijenama, primjera radi, brašno, kruh, ulje i maslac skuplji su u BiH nego u susjednoj Srbiji.

Iz udruženja potrošača podsjećaju da prosječna plaća u FBiH od 826 KM može pokriti samo 45 posto vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu obitelj. Ovi podaci, kako ističu iz Ureda ombudsmana, uopće nisu tihi, oni su alarmantni.

“Manja gramaža, a ista cijena – znači da je proizvod poskupio. Riječ je o postupnom, skrivenom poskupljenju. Obično se tome pristupa ako se cijena nekim proizvodima ne može službeno povećati”, kažu iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanske županije i predstavnica potrošača FBiH, ističe da su posljednjih dana dobili mnogo pritužbi građana o rastu cijena namirnica u trgovačkim centrima, ali i o vrlo visokim cijenama na zelenim tržnicama u FBiH.

Ističe da posljednjih godina cijene osnovnih namirnica godišnje rastu za 3,4 posto, što je zabrinjavajuće.

“Veliki broj proizvoda u BiH je skuplji nego u zemljama okruženja koje nisu u EU, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, a cijene pojedinih namirnica polako se približavaju cijenama zemalja u EU”, kazala je Bulić Nezavisnim novinama.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, govori da je evidentan rast cijena, te da najviše zabrinjava najavljeno poskupljenje komunalnih usluga u Sarajevu, što će, kako smatra, dodatno utjecati na kupovnu moć građana, ali i na rad malih poduzeća koja su orijentirana samo na BiH.

Dodaje da će najveću štetu pretrpjeti poljoprivrednici zbog suše, te očekuje da će cijene ovih proizvoda biti visoke zbog toga što će uvoznici biti u prilici da koriste ovu tešku situaciju izazvanu vremenskim neprilikama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close