-TopSLIDEBiHPolitika

Škrijelj nakon pobjede: Više nisam član SDA, rektor se neće birati na KCUS-u

Senat Univerziteta u Sarajevu izabrao je, većinom glasova (21:19),  drugi put, Rifata Škrijelja za rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period od 2020. – 2024 godine.

U prvom krugu glasanja Škrijelj je osvojio 20 glasova, a Šaćir Filandra 18, dok je Čizmić osvojio dva glasa. Potom se pristupilo drugom krugu glasanja. S obzirom na to da ni u drugom krugu glasanja nije bilo pobjednika (rezultat je bio 20:20) pristupilo se trećem krugu. U trećem krugu Rifat Škrijelj je dobio 21 glas, a Šaćir Filandra 19.

U obraćanju nakon proglašenja rezultata izbora Škrijelj je naglasio da će u periodu koji slijedi njegova briga prioritetno biti: ‘što kvalitetniji studenti Univerziteta u Sarajevu, potpuna pravna integracija i decentralizacija Univerziteta’.

– To znači da će svaki dekan i svaka dekanesa i direktor instituta imati prava da koriste svoja sredstva. Sredstva koja zarađuju, budžetska i vanbudžetska. Jedini gospodari budžeta na Univerzitetu su akademska zajednica, dekani, direktori i rektor Univerziteta – naglasio je.    

Jedan od prioriteta bit će, kako je kazao, i da se redefinira rukovodstvo Sindikata Univerziteta i dodo je da  ‘ne može jedan čovjek biti i predsjednik Sindikata i dekan fakulteta.  

Kaže da je i dosad korektno razgovarao sa studentskim predstavnicima te na pitanje novinara šta studenti očekuju od UNSA rekao je ‘kvalitetno obrazovanje, a ako je nastava bila online da to budu i ispiti’.

– Očekuju da im sve što su preživjeli zbog pandemije bude nadoknađeno, a ne da im bude kazna. To sve će im Univerzitet udovoljiti jer su to naši studenti, a mi smo tu zbog njih. Studenti od nas očekuju da se zaštite od pojedinih profesora, koji na Univerzitetu diktiraju svoje kriterije – kazao je.  

Za predstavnike medija rektor kaže da su ‘bolja strana bh. društva’ te dodaje da je važno ‘da su mediji, obrazovanje, policija, oružane snage neovisni od politike, tako je u čitavom svijetu’.

“Imao sam danas jednu tešku privatnu situaciju i ogriješili su se oni koji su mi zadavali udarce svih ovih dana i obećavam – dok sam rektor, nikada se rektor neće birati na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nego u sali Senata”, zaključio je Škrijelj.

On je kazao kako su mu članovi Senat bili motivacija da se prijavi za rektora, a nakon mukotrpnog četverogodišnjeg perioda koji je iza svih njih.

“Danas je pobijedio Univerzitet, a ne ja. Ja sam danas osramoćen. Doživio sam da mi se ne da pravo glasa definisano ustavnom BiH, Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UNSA. Na početku sjednice, da nisam odustao od glasanja, sjednica se ne bi završila jer se u nekim krugovima napravio politički dogovor da se sjednica problematizira”, poručio je stari i novi rektor UNSA.

Pred kraj obraćanja Škrijelj je kazao kako od danas više nije član stranke SDA niti bilo koje druge političke partije.

vijesti/klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close