Kolumne

Imali smo studenta direktora OSA-a, u drugom mandatu bit će pripravnik!?

(Patria) – Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA tražila je od generalnog direktora OSA Osmana Mehmedagića da dostavi diplomu na osnovu koje je imenovan na dužnost direktora.
Mehmedagić je dostavio nešto drugo. On je dostavio diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva koji je završio u periodu kada je bio na čelu OSA-e. Dakle, nije dostavio diplomu na osnovu koje je imenova u prvom mandatu kao prvi čovjek OSA-e.

Imali smo studenta direktora najznačajnije sigurnosne agencije, a kako stvari stoje mogli bismo dobiti i pripravnika direktora.

Poznato je da za imenovanja na rukovodeće pozicije morate imati određeni broj godina rada i iskustva, ali nakon svršenog studija. Pitanje je kada je Mehmedagić okončao studij na Američkom univerzitetu, na kojem je jedan od profesora kandidat za ministra sigurnosti Selmo Cikotić.

Evidentno je da će u svemu Tužilaštvo BiH, koje je i počelo proces utvrđivanja diplome Mehmedagića imati posla. Ipak će se sada ustanoviti da je Univerzitet za poslovne studije Banja Luka (UPS) opravdano poništio polovinom novembra prošle godine diplomu direktora OSA-e nakon što je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito.

Sada priča iz SDA kako neko ruši OSA-u neutemeljena, jer na kraju Mehmedagić dostavi drugu diplomu. Šta je s ovom iz Banja Luke utvrdit će istražni organi.

Čini se da je u međuvremenu Mehmedagić nabavio diplomu za novi mandat, ali teško da niko neće upitati za iskustvo stečeno nakon sticanja VSS diplome.

Inače, Član 25. Zakona o OSA-i predviđa da „Imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora se vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona, a ne na osnovu političke pripadnosti. Traženo iskustvo ne može biti isključivo stečeno na pozicijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem“.

Uz iskustvo prema Zakonu generalni direktor, zamjenik generalnog direktora i glavni inspektor moraju imati visoku stručnu spremu u odgovarajućoj oblasti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close