Škotski i katalonski pokreti za neovisnost ušli u novu fazu

Unatoč velikoj strasti i povećanim nadama, i Škotima i Kataloncima predstoji težak put, na kojem im se suprotstavljaju tvrdoglave središnje vlasti, gospodarski moćnici, banke i dužnosnici Europske unije.

Katalonski i škotski pokreti za neovisnost, dva najsnažnija u Europi, ulaze u novu fazu, pri čemu mogu učiti jedni od drugih iz dosadašnjih iskustava. Separatisti su na regionalnim izborima u nedjelju dobili jasnu većinu u katalonskom parlamentu, još više produbivši sukob sa središnjom španjolskom vlasti u Madridu.

Unatoč velikoj strasti i povećanim nadama, i Škotima i Kataloncima predstoji težak put, na kojem im se suprotstavljaju tvrdoglave središnje vlasti, gospodarski moćnici, banke i dužnosnici Europske unije.

“Tko god da sad promatra događaje u Kataloniji, imat će snažan osjećaj već viđenog”, napisao je škotski komentator David Torrance u nedjeljnom izdanju dnevnika Glasgow Herald.

“Koalicija pobornika neovisnosti koja obećava odvajanje u roku od godine i pol, koja plaši ljude Europskom unijom i mirovinama, govori o federalnom ustroju kao mogućem kompromisu… Nekako te vuče da kažeš – sve sam to već prošao”, ustvrdio je Torrance.

Iako su zagovornici neovisnosti Škotske, na čelu sa Škotskom narodnom strankom (SNP) uzgubili na referendumu prije godinu dana, mnogi Katalonci uzimaju upravo taj referendum kao promjer, jer je britanski premijer David Cameron poštovao njihovo pravo na iskazivanje vlastitog stajališta. Španjolski ustav, međutim ne dopušta referendum takve vrste i španjolskom premijeru Marianu Rajoyu koji većinu argumenata katalonskih nacinalista naziva “bedastoćama” ne pada na pamet odobriti ga.

“Oni koji su na izborima u Kataloniji rekli ‘da'sad će ustvrditi da imaju mandat slijediti škotski primjer, jer, poput škotskih nacionalista, imaju većinu u parlamentu”, rekao je Michael Keating, profesor europske politike na sveučilištu u Aberdeenu.

Pobornici neovisnosti uoči nedjeljnih izbora rekli su da bi im dobar rezultat omogućio da unutar 18 mjeseci jednostrano proglase neovisnost Katalonije od Španjolske.

No, realističniji i praktičniji pristup bio bi onaj u kojem bi se neko vrijeme pregovaralo s vladom koja će proizići iz skorašnjih parlamentarnih izbora u Španjolskoj, što bi moglo uroditi povoljnijim poreznim režimom za Kataloniju i donekle federalnim odnosom s Madridom.

Što se Škotske tiče, nacionalisti su na britanskim parlamentarnim izborima u svibnju do nogu potukli sve britanske stranke, prepustivši im ukupno tri mandata u Škotskoj, što nije bilo zabilježeno u povijesti. Nakon toga su glasovi o nužnosti održavanja novog referenduma bivali sve snažniji, ali će ključna odluka biti ona o trenutku njegovog održavanja. SNP se mora pobrinuti da ovaj put odnese pobjedu, jer bi u suprotnom, nakon dva za nacionaliste neuspješna referenduma, to pitanje bilo skinuto s dnevnog reda u idućih barem 20 godina.

Cameron ističe da su Škoti imali referendum o tom pitanju i nije sklon mogućnosti da odobri još jedan. Vođa SNP-a Nicola Sturgeon smatra da odluka o tome hoće li biti još jednog referenduma pripada isključivo Škotima, a da bi na opciju održavanja referenduma uvelike mogli utjecati vanjski čimbenici poput toga hoće li britanska vlada ispuniti obećanja o davanju većih ovlasti Škotskoj te o ishodu britanskog referenduma o ostanku u EU, što Škotska želi.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close