SKANDALOZNO: Monsanto donirao GMO seme nastradalima u poplavama !

Poljoprivrednici iz pet poplavljenih opština u Srbiji primili su ovog vikenda pomoć u GMO sjemenu kukuruza i povrtarskih kultura! To im treba obezbjediti trenutnu pomoć kako bi obnovili usjeve i ponovo pokrenuli proizvodnju u ovogodišnjem vegetacionom ciklusu – pišu Zelene novine.

Kao odgovor na period katastrofalnog plavljenja i hitne potrebe da se pomogne srpskoj poljoprivredi i poljoprivrednicima da povrate svoju proizvodnju u Obrenovcu, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku i Jagodini,  kompanija Monsanto, vodeći proizvođač GMO sjemena u Evropi, donirala je GMO sjeme kukuruza dovoljno da se zasadi približno 3.000 hektara. Ukupna maloprodajna vrijednost donacije GMO kukuruznog sjemena Srbiji je 375.000 američkih dolara.

Područja na kojima će sjeme biti donirano, kao i njegova količina, identifikovani su u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije, a donacija treba biti direktno isporučena poljoprivrednicima čija su domaćinstva ugrožena u poplavama.

Poplave koje su u maju ove godine pogodile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ocijenjene su kao najveća prirodna nepogoda koja je balkanske zemlje zadesila u proteklih više od sto godina. Ukupna šteta koju je poljoprivreda u Srbiji pretrpjela je procijenjena na oko 500 miliona eura.

Monsanto je takođe donirao sjeme za ponovnu sjetvu drugim balkanskim zemljama – Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ukupna maloprodajna cijena sjemena koje je donirano regionu je 600.000 američkih dolara. Monsanto takođe donira sjeme paradajza, krastavca i kupusa u vrijednosti od oko 100.000 američkih dolara poljoprivrednicima u ove tri zemlje

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close