BiHPolitika

Skandalozna odluka VSTV-a

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Skandalozna odluka VSTV-a

(Patria) – Dok organizacije žrtava rata u Bosni i Hercegovini već 10 godina bezuspješno pokušavaju doći do najosnovnijih brojčanih podataka u vezi suđenja pred sudovima u BiH, VSTV je srbijanskom  udruženju “na tacni” izručilo sve predmete ratnih zločina i tako izručilo i suverenitet Bosne i Hecegovine, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Predmeti, prema pisanju medija, ustupljeni su bez bilo kakvih ograničenja, što je skandal. U predmetima se nalaze izjave svjedoka, materijalni dokazi i sve je to dato jednom udruženju. Ponovo podsjećamo javnost da nam pravosuđe u BiH na čelu sa VSTV-om sistemski uskraćuje informacije o sudbini oko 850 predmeta tzv. A lista Pravila puta Rimskog sporazuma, za koje je Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ocijenilo da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje i koji su vraćeni u Bosnu i Hercegovinu od kada im se gubi trag, kažu iz Udruženja.

Dodaju da je to “jedan od razloga zašto ne podržavaju tzv. Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, jer sakrivanje A liste od žrtava i javnosti je zaštita i sakrivanje ratnih zločinaca”.

“Neka odgovore zašto se skoro dvije decenije u BiH ne procesuiraju svi oni koji su bili dio projekata zločinaca presuđenih u Den Hagu, počevši od Milovana Stankovića, poslijeratnog ministra odbrane u RS-u,  odgovornog za zločin genocida do Branka Kvesića, ministra unutrašnjih poslova u “HR-HB” i stotina drugih koji su svoje utočište pronašli u Srbiji i Hrvatskoj. Pozivamo međunarodnu zajednicu i sve one koji mogu i trebaju djelovati da konačno otklone kočnice u pravosudnom sistemu BiH i da omoguće zakonski, fer i korektan postupak, a ne da se zbog interesa susjednih država nad nama provodi novi genocid tako što se štite i glorifikuju ratni zločinci, negira genocid, presuđeni ratni zločinci prebacuju iz BiH u susjedne države i oslobađaju, do ove direktne državne  podvale VSTV-a da se Srbiji bukvalno izruče  predmeti ratnih zločina iz BiH. Da su u VSTV-u makar malo moralni i opredjeljeni zaštiti žrtava podnijeli bi kolektivnu ostavku”, poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close