Skandal u medijskoj industriji: direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH samovoljno donio Naredbu

NOVI SKANDAL U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI: DIREKTOR INSTITUTA ZA MJERITELJSTVO BIH SAMOVOLJNO DONIO NAREDBU

Kolege s Alternativne televizije iz Banjaluke uputile su dopis Republičkom zavodu za standardizaciju i mjeriteljstvo RS-a i tražile pojašnjenja o “piplmetrima”, mjerilima gledanosti, koji su određeni kao mjerila u zakonskoj metrologiji.

Odgovor je šokantan. U njemu se sasvim jasno kaže da je direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH radio nezakonito, a to dodatno osporava rezultate mjerenja gledanosti TV stanica u Bosni i Hercegovini. Prenosimo odgovor Republičkom zavodu za standardizaciju i metrologiju (mjeriteljstvo) RS-a:

Direktor Instituta za metrologiju BiH je samovoljno bez konsultacija sa Savjetom za metrologiju (koji djeluje u okviru Instituta) donio Naredbu o mjerilima u zakonskoj metrologiji i rokovima verifikacije u kojoj je, između ostalih, i ‘piplmetar’ proglasio kao mjerilo zakonske metrologije.

 

 

Kod donošenja Naredbe direktor Instituta nije konsultovao Savjet za metrologiju, što je prema članu 33. Zakona o metrologiji BiH bio obavezan.Treba posebno naglasiti da nismo upoznati da je u nekoj zemlji ‘piplmetar’ mjerilo koje spada u zakonsku metrologiju.

 

Nezakonito imenovanje ‘Audience Measurement’ d.o.o. Sarajevo, laboratorijuma za verifikaciju mjerila ‘piplmetar’, kao i svih drugih laboratorijuma za verifikaciju ostalih mjerila zakonske metrologije od strane direktora Instituta je izvršeno suprotno članu 4. stav 6. Zakona o metrologiji BiH u kome je propisano da se imenovanje laboratorijuma vrši uz saglasnost Savjeta za metrologiju.

Direktor Instituta nije imao saglasnost Savjeta kada je imenovao pomenuti laboratorijum. Članove Savjeta za metrologiju imenuje Savjet ministara BiH i zadatak Savjeta je propisan Zakonom. Između ostalih zadataka, Savjet u dogovoru s entitetskim institucijama za metrologiju, Republičkim zavodom za standardizaciju i metrologiju i Federalnim zavodom za metrologiju predlaže način zadovoljavanja metroloških potreba BiH.

Starom sazivu Savjeta je istekao mandat 2012. godine i još uvijek nije izvršeno imenovanje novog saziva, za šta smatramo odgovornim direktora Instituta za metrologiju BiH, jer njemu odgovara postojeće stanje da može da donosi propise po sopstvenoj volji ne uvažavajući mišljenja entitetskih institucija.

Republički zavod nema nadležnost za odlučivanja koja kompanija će vršiti ispitivanje gledanosti domaćih TV stanica, ali isto tako smatra da ‘piplmetar’ ne može da bude mjerilo zakonske metrologije.”

(ATV)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close